Etusivu

Linnavuoret

Taipalsaarella on kolme linnavuorta, jotka ovat Kuivaketveleen, Kannuksen ja Ruusin Turasalon muinaislinnat. Linnavuori on rautakautinen suoja- ja puolustuspaikka johon paettiin vihollisen uhatessa.

Tutkijat pitävät muinaislinnoja mystisenä muinaisjäännösryhmänä, koska niistä on saatu vain vähän tutkimustietoa. Suomesta tunnetaan noin sata muinaislinnaa, jotka ajoitetaan pääasiassa rautakauden lopulle (1050 - 1300 jKr.)

Kuivaketveleen linnavuori

Taipalsaaren Kuivaketveleen linnavuoreen pääsee tutustumaan helposti poikkeamalla Taipalsaarentieltä Linnavuorentielle Kuivaketveleen kohdalla. Linnavuoren rinteeseen on rakennettu portaat, jotka vievät aivan Linnavuoren laelle. Kuivaketveleen linnavuorella tehtiin arkeologisia kaivauksia vuonna 2002. Uutta tietoa Linnavuoren käytöstä ei tutkimusten perusteella saatu, mikä lisäsi entisestään muinaislinnoihin liittyvää mystisyyden leimaa.

Sijainti: Linnavuorentie Taipalsaaren Kuivaketveleessä

Kannuksen muinaislinna ja kalliomaalaus

Vitsain kylässä sijaitsevan Kannuksen muinaislinnan seinämässä on pienehkö kalliomaalaus. Saimaan puoleisessa kalliossa sijaitsevan maalauksen näkee parhaiten veneestä käsin. Kalliomaalauksen sijainti muinaislinnassa on harvinaista, sillä kalliomaalaukset ovat rautakaudelle ajoitettuja muinaislinnoja aiemmalta ajalta. Kannuksen linnavuorella on säilynyt myös ihmisen rakentamia kivivalleja.

Sijainti: Vitsain kylä

Ruusin Turasalon muinaismuistoalue

Ruusin Turasalon mäkilinna sijaitsee saaren luoteiskulman niemessä. Linnavuoren äärellä olevan lahden vastarannalla on jääkauden muovaama hiidenkirnu. Hiidenkirnu on kovertunut kallioon vaakasuoraan, mikä tekee siitä poikkeuksellisen. Ruusin Turasalossa on myös kalliomaalaus, joka on saaren lounaisrannan pitkässä kallioseinässä. Maalauksessa on eläin- ja ihmishahmoja ja se sijaitsee noin viiden metrin korkeudella Saimaan pinnasta. Ruusin Turasalossa on lisäksi kaksi kivipöytää, jotka on määritelty pronssikautisiksi uhripöydiksi.

Sijainti: Ruusin Turasalon saari Pien-Saimaalla