Etusivu
Emmi ja Timo

Rauhallisen asuinympäristön kaipuu toi luontoa rakastavan Valkovirran pariskunnan Merenlahdelle pari vuotta sitten

Jo haastattelutapaamiseen Emmin ja Timon luokse Merenlahdelle kurvaillessani, idylliset maalaismaisemat ja ilta-aurinko tekivät unohtumattoman vaikutuksen. Kaunis koti ja piha, lämmin ilmapiiri, herkulliset leipomukset ja naapurin marjoista tehty täyteläinen mehu kuitenkin vahvistivat tunnetta entisestään. Oli helppo ymmärtää, miksi pariskunta oli päätynyt juuri sinne.

Nyt 28-vuotias Emmi ja 33-vuotias Timo Valkovirta tapasivat 11 vuotta sitten Varkaudessa, josta he ovat molemmat kotoisin. Suhteen alkuaikoina Timo opiskeli osittain Lappeenrannassa, joten Etelä-Karjalan maakunta tuli siltä osin tutuksi jo silloin. 

 

Unelma omakotitalosta

Pariskunta muutti Timon työn perässä Varkaudesta Vantaalle ja sieltä Lappeenrantaan. Lappeenrannassa he asuivat noin puoli vuotta kerrostalossa, kunnes Timon työn jatkuvuus alueella vahvistui ja he uskalsivat alkaa etsimään omakotitaloa. Asuntoja he kävivät katselemassa muualtakin, mm. Taipalsaaren kirkonkylältä, mutta sitten kiva talo löytyi Merenlahdelta. Heille tärkeimpinä kriteereinä olivat kauniit maisemat, Saimaan läheisyys ja rauhallinen sijainti lähellä Lappeenrantaa, sillä molemmat käyvät siellä töissä – Emmi sairaanhoitajana ja Timo puolustusvoimilla.

Pariskunta nauttii pienistä asioista, kuten omista nokkospuskista, rauhallisesta tunnelmasta, hymyilevästä Eki-koirasta ja mukavista naapureista. Perheeseen kuuluu kaksivuotias Welsh corgi, jolla on erittäin sosiaalinen luonne. Hän onkin onnekseen ystävystynyt syvästi naapurin Karhukoiran kanssa. Myös Emmi ja Timo ovat tiiviisti tekemisissä lähinaapurissa asuvan reilu 80-vuotiaan pariskunnan kanssa.

Nyt Emmi ja Timo elävät unelmiensa elämää ja ovat tyytyväisiä asuinpaikkavalintaansa. Emmi arvioi, että valtava kaipuu järven läheisyyteen on johtunut sen tuomien harrastusmahdollisuuksien lisäksi osittain siitä, että järvimaisema hallitsee myös kotiseudulla Varkaudessa. Se luo jo itsessään kotoisan tunnelman, mutta ei kuitenkaan vähätellä harrastusmahdollisuuksien merkitystä. Ovathan ne loistavat luontoa rakastavalle pariskunnalle.

Luontoharrastukset

Emmi ja Timo liikkuvat paljon Taipalsaaren metsissä ja vesistössä. He suosivat myös lähiruokaa ja keräävät mielellään itse mm. marjoja sekä sieniä. Viime kesänä he saivat marjat ja sienet koko talveksi läheisestä niemennokasta.

Metsästysharrastuksen Emmi ja Timo aloittivat syksyllä 2021, jolloin he liittyivät myös kylän metsästysseuraan. Kaikki lähti siitä, kun metsästystä harrastava naapurin herra alkoi kyselemään heti muuton jälkeen pariskunnan metsästysinnosta ja suositteli seuratoimintaa. Metsästys on tullut Emmille tutuksi jo lapsuudessa, sillä hänen isänsä harrasti metsästystä. On ollut mukavaa, kun metsästysmaastot alkavat lähes kotiovelta ja viereisillä pelloillakin saa metsästää. 

Kesäisin Emmi ja Timo kalastavat ja myös huviveneilevät paljon koiransa kanssa. Taipalsaaren kirkonkylälle ja Saimaanharjulle on kierrettävä autolla Lappeenrannan kautta, mutta vesiteitse sinne on vain muutaman kilometrin matka. Veneellä he ovat kierrelleet paljon myös muualla Taipalsaaren saaristossa ja etenkin Kyläniemi on tullut tutuksi. 

Tämän kesän lomasuunnitelmiin kuuluu parin viikon venereissu Saimaalla. Yönsä Emmi, Timo ja Eki viettävät joko veneessä tai teltassa. Pisimmillään he ovat käyneet vesireittejä pitkin Kolilla, Kuopiossa ja varkaudessa asti. Saimaalla myös suppaillaan!

Kyläyhteisön lämmin vastaanotto ja tulevaisuuden toiveita

Emmi ja Timo on otettu kyläyhteisössä lämpimästi vastaan heti alusta asti. Merenlahdella on tiivis, pieni ja yllättävän avoin kyläyhteisö. On hauskaa, kun kaikki tuntevat toisensa. Alueella asuu edelleen paljon alkuperäisten sukujen jälkeläisiä, mutta uutenakin on päässyt hyvin sisään ja ulkopuolista oloa ei ole tullut. 

Emmistä ja Timosta onkin tullut aktiivisia yhteisön jäseniä. He ovat parhaillaan mukana Hietalahden uudistusprojektissa. Tähän liittyen he osallistuivat mm. laituritalkoisiin. Lisäksi heidät tapasi kyläparlamenttikierroksella Merenlahden kylätalolla. Metsästysseuran kautta pariskunta oli mukana Lappeenrannassa järjestetyn koiranäyttelyn järjestelyissä, sillä Merenlahden metsästysseura oli osajärjestäjänä. Ilopilleri Eki on kuitenkin ihan kotikoira.

Tällä hetkellä kehittämistoiveena olisi ulkokuntosali ja palvelulinja ikäihmisille. Olisi hienoa jos julkinen liikenne kehittyisi muutenkin ja kaikki asukkaat pääsisivät hyödyntämään sitä tarvittaessa.

Emmi ja Timo suosittelisivat Merenlahtea asuinpaikkana muillekin nuorille, jotka nauttivat luonnon läheisyydestä ja haluavat asua omassa rauhassa kuitenkin lähellä kaupunkia.

Teksti Elina Niemeläinen

 

Yrttineuvoja Päivi Leinonen

Villiyrttejä Pekan akan saunalla

Tänä kesänä tutustutaan tuttuihin ja vähemmän tunnettuihin villiyrtteihin Pekan akan saunalla. Luonnonvaratuottaja ja yrttineuvoja Päivi Leinonen kertoo yrttien perinnekäytöstä sekä opastaa niiden tunnistamiseen, poimintaan ja säilöntään liittyvissä asioissa. 

- Työssäni luontaistuotekaupassa olen huomannut kuinka vähän asiakkaat tietävät upeista kasveista, joita meillä kaikilla olisi mahdollisuus hyödyntää niin ravinnoksi kuin itsehoitoonkin, Leinonen kertoo.
- Kevät ja alkukesä on hortta-hörhön unelma-aikaa! Kasvikuivuri laulaa päivittäin, eikä ole olemassa ateriaa, johon en onnistuisi piilottamaan jotain vihreää sekaan, hän lisää hymyillen.

Kullakin kurssilla käsitellään 3-4 kasvia eri teemoihin liittyen. Teoriaosuuden jälkeen kasvit etsitään ja tunnistetaan yhdessä tilan pihapiiristä. Tämän jälkeen nautitaan villiyrttivälipala ja hörpätään kahvit / teet. Saimaan rannalla mieli lepää ja olo rentoutuu kiireettömässä ympäristössä. 

Yhteistyössä toisten yrittäjien kanssa kursseilla käydään läpi myös erilaisia itsehoitoteemoja aina lihasjumeista varvasjumppaan. Kesällä on tulossa mm. kaiken ikäisille naisille suunnattu "Hameväen heinät",  "Kevyt olo", sekä "Tyynen mielen kasvit + äänimaljarentoutus" -kurssit.

Heinäkuussa arki-iltaisin on mahdollista varata räätälöity kurssi esim. työ-, kaveri- tai polttariporukoille tilauksesta. Pekan akan saunan tunnelmia ja lisätietoja tulevista kursseista, voit seurailla Facebookissa: Pekan akan saunalla. 

Kuva Päivi Leinonen

 

Hoksauta minut

IKÄIHMINEN: Hoksauta minut -yhteydenottokortti on nyt myös Taipalsaarella

Hoksauta minut -yhteydenottokortin avulla pyritään tavoittamaan tuen tarpeessa olevia ikääntyneitä. Hoksauta minut -yhteydenottokortti on valtakunnallisen IkäArvokas -hankkeen puitteissa kehitetty etsivän vanhustyön malli. Mallin tarkoitus on tavoittaa syrjäytyneitä, palvelujen ulkopuolella olevia ikäihmisiä ja ohjata heitä palveluiden piiriin. Kortti on maakunnassamme otettu käyttöön Parikkalassa, Rautjärvellä, Ruokolahdella sekä Lappeenrannassa syksyllä 2021. Korttikampanjaa koordinoi Eksote. 

Hoksauta minut –kortti otetaan käyttöön Taipalsaarella kesän aikana 2022. Kortteja on saatavilla kunnan tiloista muun muassa kirjastolta sekä kunnantalon aulasta. Kortin tunnistaa värikkäistä kahvikupeista! Kortilla voi pyytää yhteydenottoa ja saada tukea sekä ohjausta esimerkiksi muistiasioihin, liikuntaan ja tasapainon ylläpitämiseen, yksinäisyyteen tai muihin arjen asioihin liittyen. Jos koet tarvitsevasi tukea tai ohjausta, täytä kortti ja palauta se postiin. Postimaksu on maksettu puolestasi.

 

Piirrustuskilpailu Millainen on sinun Taipalsaari?

Taipalsaari haluaa kehittää lapsiystävällisyyttään

Monien muiden kuntien tavoin myös Taipalsaarella on tehty viime vuosina lapsiin liittyviä säästötoimenpiteitä, jotka ovat herättäneet kuntalaisissa vahvoja ristiriitaisia tunteita. Meidän aikuisten täytyy nyt suunnata katseet eteenpäin kauas horisonttiin ja miettiä oikeata suuntaa sille, että kuntastrategian mukainen ”Parasta elämää” toteutuu Taipalsaarella myös lasten ja nuorten näkökulmasta katsottuna. Ja toivommehan hartaasti, että Taipalsaari olisi tulevaisuudessa erityisesti lapsiperheiden mielestä haluttu ja tavoiteltu asuinkunta. Pelkkä toivominen ei tietenkään riitä, vaan se vaatii jatkuvaa määrätietoista työtä sen eteen, että haluttu tulos saavutetaan. Paljon on jo Taipalsaaren kunnassa lasten eteen tehty ja tehdään joka päivä, mutta pystymme vielä parempaan.

Vuoden 2021 lopussa jätimme valtuustoaloitteen, jossa esitettiin, että Taipalsaaren kunta sitoutuu kehittämään lasten oikeuksia ja hakee mukaan Suomen Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin, jota vuonna 2021 toteuttaa Suomessa jo 48 kuntaa ja se tavoittaa jo yli puolet maamme lapsista.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli on Suomen Unicefin kunnille tarjoama maksuton kokonaisuus, joka auttaa kuntia tekemään lasten kannalta parempia ratkaisuja niin kunnan hallinnossa kuin lasten palveluissa. Malli on kunnille työväline lasten oikeuksien edistämiseen ja malli on myös linjassa kansallisen lapsistrategiatyön kanssa. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, johon myös Suomi on sitoutunut. Kyseessä on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus.

On erityisen hienoa, että meidän pienessä kunnassamme löytyy tahtotilaa ja vakaata halua sitoutua paikallisten lasten oikeuksien kehittämiseen, sillä lasten oikeudet eivät toteudu itsestään, vaan meillä aikuisilla on velvollisuus varmistaa niiden aito toteutuminen. Erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset on pystyttävä löytämään ja malli auttaa meitä siinäkin.  Lapsiystävällinen kunta -malli saa aikaan pysyviä muutoksia kunnan toimintatavoissa ja lapsiystävällisyyteen aletaan kiinnittää huomiota kaikessa arkisessa työssä ja päätöksenteossa myös niillä osa-alueilla, joilla ei aiemmin ole niin tehty.

Taipalsaaren kunta on nyt lähtenyt määrätietoiselle matkalle kohti aidosti lapsiystävällistä kuntaa, enkä epäile hetkeäkään, etteikö se myös tule onnistumaan tavoitteissaan. 

 

Teksti Heli Parta

 

Asukasneuvojan kesä

Asukasneuvojan kesäterveiset - Hyvä lisää hyvää

Asumisviihtyvyyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi meillä on Suomessa järjestyssääntöjä ja lakeja, jotka ohjaavat toimintaamme. Näitä yhteisiä sääntöjä noudattamalla pääsemme jo pitkälle ja huolehdimme samalla jokainen omalta osaltamme siitä, että jokaisen asumisviihtyvyys on turvattu. Nyt kesän tullen elinpiirimme laajenee siltä ulos, jolloin asumisviihtyvyys tulee ottaa huomioon myös ollessamme ulkona. Asumisviihtyvyys kuuluu kaikille ja on kaikkien vastuulla.

Mutta mitä muuta tulee huomioida maailmassa, jossa elämme;

Meidän oma toimintamme heijastuu ympäristöön, jossa olemme ja elämme. Voimme itse valita, kuinka toimimme toisia ihmisiä kohtaan ja kuinka kohtaamme meitä ympäröivän maailman. Elämään kuuluu vastoinkäymisiä ja huonoja päiviä, se on selvä, mutta jokaisessa päivässä on mahdollisuus löytää myös jotain hyvää; jokin tunne, tuoksu, kohtaaminen, muisto tai ajatus. Mitä ajatuksia sinulla herättää vesisateen jälkeinen tuoksu tai naapurin hymy?

Kun hymyilemme toiselle ihmiselle, usein hymyymme vastataan hymyllä. Kun tervehdimme toista ihmistä, usein tervehdykseemme vastataan tervehtimällä takaisin. Tervehdys voi olla pieni nyökkäys, mutta sillä, kuinka suuri tai pieni ele on, ei ole merkitystä. Se on aivan yhtä arvokas.

Oletko ajatellut, että joskus hymy ja tervehtiminen voi merkitä toiselle ihmiselle enemmän kuin arvaatkaan. Se voi olla esimerkiksi naapurisi ainoa kohtaaminen päiviin tai viikkoihin. Se voi todella pelastaa jonkun toisen päivän, tuoda lohtua ja antaa voimaa. Seuraavan kerran kun kohtaat jonkun läheisen, naapurin tai hyvän päivän tutun, pohdi kuinka haluat kohtaamisen menevän ja millaisen jäljen haluat kohtaamisella jättää. 

Huolehditaan toistemme hyvinvoinnista, tapoja on monia. Hymyile ja tervehdi, ota toinen ihminen huomioon. Jututa lähimmäistä tai naapuria; voisiko läheinen tai naapuri olla sinulle avuksi tai voisitko sinä itse tarjota apua läheiselle tai omalle naapurillesi. Olisiko mahdollista juoda kesäkahvit yhdessä tai käydä pihalla istumassa ja nauttia ilmasta ja toisen ihmisen seurasta, aina ei tarvita edes sanoja. Ollaan ystävällisiä toisillemme ja lisätään hyvää meidän ympärillämme; Hyvä lisää hyvää. 

Asukasneuvoja voi auttaa ja tukea, mikäli naapurustossasi ilmenee haasteita. Ole yhteydessä matalalla kynnyksellä - yhdessä voimme miettiä juuri teille sopivaa ratkaisua. 

Kesäterveisin, Pia  Tomperi
Taipalsaaren kunnan asukasneuvoja

 

Uusilla taukopenkeillä levähdetään, luetaan ja jumpataan

Taukopenkeillä voi levähtää, tutustua paikallishistoriaan tai jumpata. Taipalsaaren Kirkonkylälle sekä Saimaanharjulle on asennettu kesäkuun aikana yhteensä 10 uutta penkkiä. 

”Paula Hakolahti vinkkasi kotikuntansa Enonkosken Penkkilenkistä, josta se idea sitten lähti eteenpäin! Kunnan vanhus- ja vammaisneuvoston yhtenä tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan ympäristön esteettömyyteen ja pohdimme yhdessä, että Taukopenkeille olisi suurta tarvetta. ”

Vanhus- ja vammaisneuvosto järjestää Taukopenkkien avajaiset Taipalsaaripäivillä lauantaina 2.7. klo 10-16. Taukopenkkien lähtö- ja esittelypiste sijaitsee Saimaanharjulla Kirjaston edustalla. Avajaisohjelmassa penkkien yhteydestä löytyy tietoa paikallisesta historiasta sekä erilaisia liikuntaohjeita. Muunmuassa kunto-, tasapaino- ja venyttelyharjoituksia. Penkkien tavoitteena on kannustaa ikäihmisiä liikkeelle ja tukea esteetöntä liikkumista lähiympäristössä. 

Kysyimme asukkailta, miten aiot käyttää penkkejä?
”Taukopenkit voisivat toimia kohtaamispaikkana, jos saimaanharjulainen lähtee vaikkapa Kirkonkylältä tulevan kaverin kanssa kävelylle. Niin kuin treffipenkki.”
”Aion kokeilla liikuntavinkkejä.”
”Joku penkki voisi olla hyvä juttelupenkki, jossa voi levätä ja istahtaa kävelyn lomassa. Etenkin asioinnissa kahden taajaman välillä matkanvarrella on tarvetta levähtää.”
”Vapaaehtoisessa ulkoilutustoiminnassa olisi mukava hyödyntää Kirkonkylän penkkien tieto- ja tehtäväsisältöä, jotka olisivat mukava lisä ulkoilussa.”


Taukopenkkien määrää pyritään lisäämään lähivuosina mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Taipalsaaren kunnanpuutarhuri Reija Rämä kertoo, että penkkien sijaintia pyrittiin suunnittelemaan lähtökohtaisesti huomioon ottaen vanhojen penkkien sijainnit sekä ikäihmisten tarpeet liikkumisen kannalta. ”Elyn tieosuuksien varsilla oli tärkeää, että penkit eivät häiritsisi muuta liikennettä ja näin ollen uudet punaiset penkit sijoitettiin Elyn lausunnon mukaan. Halusimme myös, että penkit aseteltaisiin niin, että istujalla olisi mukava maisema katseltavana.”, kertoo Rämä. Penkkien väriksi valikoitui Taipalsaaren kunnan vaakunasta tuttu punainen sävy.

Historiatiedot ja liikuntatehtävät penkeillä ovat saatavilla avajaistapahtuman jälkeen toistaiseksi. Taukopenkkien sijaintikartat julkaistaan myöhemmin myös sähköisenä kunnan verkkosivuilla.
Tervetuloa Taukopenkeille!

Teksti ja kuva Jenna Backman