Retkeily

Retkeilyreitit

Haikkaanlahden retkeilyreitti

Haikkaanlahden retkeilyreitin pituus on 22 km. Reitiltä voi valita lyhyemmänkin osuuden, ja oikaista lähtöpaikkaan kartan avulla kyläteitä pitkin. Reitin varrella on kaksi laavua - Riutanlaavu Riutanniemessä ja Kurenlaavu Telkkälän ja Kurenlahden kylien rajalla. Riutanlaavun yhteydessä on kompostoiva käymälä. Haikkaanlahden reitti on luokitukseltaan keskivaativa.

Haikkaanlahden retkeilyreitti kulkee Haikkaanlahden, Liukkolan, Heikkolan, Telkkälän, Kurenlahden ja Olkkolan kylien kautta. Maisema vaihtelee Saimaan saaristosta ja metsäisistä taipaleista vanhaan kulttuurimaisemaan peltoineen, taloineen ja kiviaitoineen. Reitin varren nähtävyyksiä ovat mm. tuulimylly ja läpikuljettava kivi.

Sijainti: Lähtöpaikka Haikkanlahden kentällä, Savilahdentien ja Vitsaintien risteyksessä

» Haikkaalahden reitti

» Haikkaanlahden reitti (retkikartta.fi)

Haikkaanlahden seudulla on asuttu ja eletty jo muinaisina aikoina, mistä on todisteena Mammonniemen rautakautinen kalmisto. Mammonniemestä on löydetty ristiretkiaikojen (1050 - 1150 jKr.) esineistöä - nastakoristeinen soikea kupurasolki, keihäänkärki, helmiä ja pronssikulkunen / -nappi. Esineistö on kuulunut ilmeisesti tavallista rikkaamman emännän hautaan.

Vuonna 1950 Haikkaanlahdella filmattiin elokuva Kaunis Veera. Kuvausten aikana pääosan esittäjä Assi Nortia oli ajaa alas Heikkolan sillalta. Haikkaanlahden laivalaituri sijaitsi höyrylaivaliikenteen kulta-aikoina Lavikanlahti - Lappeenranta -laivareitin varrella ja oli yksi vilkkaimmista laitureista. Retkeilyreitin varrelle osuva laivalaituri kunnostettiin vuonna 1995.

Haikolan luontopolku

Karvajalanjoki laskee Saimaaseen Taipalsaaren pohjoisosassa, Haikolan kylässä

Noin kilometrin mittaiset pitkospuut kulkevat myötäillen jokiuomaa. Matkalla esitellään rantaluontoa ja metsästyskulttuuria sekä siihen liittyvää riistan- ja luonnonhoitotyötä. Pitkospuut vievät huolletulle laavulle, jonka yhteydessä on myös käymälä.

Sijainti: Haikolan kylä. Käännytään noin 1,5 km Leväsen kylän jälkeen Savilahdentieltä Haikolantielle. Ajetaan Haikolantietä noin 3 km. Tien vasemmalla puolella on parkkipaikka ja luontopolun opastaulu.

» Haikolan luontopolku

 

Lisätietoa:

» Etelä-Karjalan retkikohteet ja reitit

» Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö