Etusivu
16.6.2021

Etelä-Karjala perustasolla – jalkapallon EM-kisoja tulisi katsoa mieluiten kotikatsomossa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 15.6.2021

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 15.6.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Toistaiseksi voimassa ovat seuraavat AVI:n tartuntatautilakia koskevat päätökset:

  • 1.6.–30.6.2021 tartuntatautilain 15 §:n ja 16 §:n mukaiset ryhmäterveystarkastuksia koskevat päätökset.
  • Valtakunnallisesti voimassa on 30.6.2021 saakka tartuntatautilain 58 c §, joka velvoittaa toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein.

Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen ja terveydenhuollon liikakuormittuminen on epätodennäköistä. 
– Tartuntaketjujen jäljitettävyys on ollut täydet 100 prosenttia eikä uusia joukkoaltistumisia ole ilmennyt, karanteenissakin on vain vähän henkilöitä, toteaa ylilääkäri Sami Raasakka

Rajaliikenteen vilkastuminen ja jalkapallon EM- kisoissa Suomen ottelut Pietarissa 16. ja 21.6. tuovat huomattavaa lisähuolta Pietarin ja rajantakaisen tautitilanteen takia.

Iso-Britanniassa rokotekattavuus on saatu nousemaan hyvin: jo lähes 60 prosenttia on saanut kaksi rokotetta. Delta-variantti lisääntyy tästä huolimatta maassa nopeasti. Kaksi rokotetta saaneet henkilöt näyttävät olevan hyvin suojassa myös nopeasti leviävältä Delta-variantilta. Yksikin rokote suojaa vakavalta taudilta ja sairaalahoidolta.

– Suomessa Delta-varianttia on havaittu vielä toistaiseksi pienemmässä osassa varianteista. Hyvä rokotekattavuutemme toivottavasti auttaa pitämään myös tämän nopeasti leviävän variantin aisoissa. Kaksi rokoteannosta kuitenkin tarvitaan tehokkaimpaan suojaan. Rokottaminen tullee lopulta ratkaisemaan epidemian suunnan, mutta kahden annoksen rokotuskattavuutta odotellessa on edelleen käytettävä tutuiksi tulleita suojautumiskeinoja; maskeja, käsien pesua/desinfiointia ja turvavälejä, toteaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Rokotukset etenevät Suomessa mallikkaasti ja Etelä-Karjalassa oikeinkin hyvin. Alle 30-vuotiaiden rokotukset ovat alkaneet laimeahkosti – tähän toivomme parannusta, niin, että nuoretkin saadaan kattavasti rokotusten piiriin, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

– Nuijamaan raja-aseman kautta on kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana tullut noin 1600 henkilöä, joista on testattu 1022; muilla on pääsääntöisesti ollut tarvittavia todistuksia. Positiivisia testituloksia oli 9 – kaksinkertainen määrä aikaisempiin viikkoihin verrattuna. Haasteina tällä hetkellä, kun jalkapallon EM-kisat lisäävät rajaliikennettä, ovat yli 72 tuntia viipyvät kisaturistit, joilla ei voimassa olevaa negatiivista testitulosta tai rokotustodistusta, koska näytteenotto voi ruuhkautua, toteaa Karhula.

Henkilöliikenne Nuijamaan rajanylityspaikalla on vilkastumassa. Pietarin viisumikeskus nostaa viisumin myöntökapasiteettiaan ensiviikosta alkaen, joten rajaliikenteen kasvu tulee arvioiden mukaan jatkumaan. Venäjä on aloittanut ulkomaalaisten koronatestauksen eri rajanylityspisteillä ja testaa kaikki maahan saapuvat matkustajat, vaikka matkustajilla olisikin esittää vaatimusten mukainen negatiivinen testitodistus, kertoo rajavartiomestari Ari Jokinen Kaakkois-Suomen rajavartiolaitokselta.
– Matkustajien on syytä varautua normaalia pidempiin aikoihin rajalla testausten takia, muistuttaa Jokinen. 

Suositukset edelleen voimassa
Tilannekuvaryhmä suosittelee, että työnantajat jatkaisivat Etelä-Karjalassa etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä. Päätös on voimassa 31.8.2021 saakka. 
Epidemian perustasolla sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee alueelle seuraavaa toimenpidekokonaisuutta: 
Epidemian aikana omaksutut käsi- ja hengitystiehygieniaa, kasvomaskin käyttöä, sosiaalisia etäisyyksiä ja muiden huomioon ottamista koskevat käytännöt jatkuvat, myös julkisissa ja muissa yleisölle avoimissa tiloissa. 
Liikunta- ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistystoiminnan sisätiloissa on ylläpidettävä riittäviä etäisyyksiä.

Rajaliikenteen lisääntyminen näkyy kaupunkikuvassa ja lisääntyvinä ostosmatkailijamäärinä
Matkustusrajoituksien muutosten myötä on odotettavissa lisääntyvästi matkailijoita alueellamme. Venäjällä COVID-tautitilanne on heikompi kuin Suomessa ja myös rokotuskattavuus Suomea alhaisempi. 

Hygieniaohjeet myös Venäjän kielellä matkailun lisääntyessä
Kauppojen terveysturvallisuuden edistämiseksi on aiheellista huomioida myös venäjänkielinen asiakaskunta kaupan asiakkaille antamassa koronaohjeistuksessa. Kauppoja ja liikeyrityksiä suositellaan laittamaan nähtäville myös venäjänkieliset ohjeet ja mahdolliset asiakaskuulutukset tehtäväksi myös Venäjän kielellä.

Tilannekuvaryhmä käsitteli venäjänkielisten ohjeiden ja kuulutusten tärkeyttä niin elintarvikeliikkeissä, ravitsemusliikkeissä kuin muissakin alueen liikkeissä ja kauppapaikoilla. Elintarviketoimijoille tullaan lähettämään ohjeet venäjänkielisen materiaalin tekemisestä mutta kaikkia muitakin kehotetaan ottamaan huomioon hygieniaohjeet, kasvomaskin käyttö ja turvavälit kaikessa kanssakäymisessä julkisissa tiloissa.

 

Tarkasta ajankohtainen rokotustilanne www.eksote.fi/koronarokotukset.

Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.
Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:
Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne

Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset
Seuraavat suositukset ovat voimassa koko Etelä-Karjalassa 1.6.2021–30.6.2021 välisenä aikana, ellei muuta mainita. Suosituksista päätetään viikoittain tilannekuvaryhmän kokouksessa. Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan vastaavia alueelle annettuja suosituksia.
Epidemian perustasolla sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee alueelle seuraavaa toimenpidekokonaisuutta:

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta
Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.
•    Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
•    Minimoi kontaktit ja muista 1–2 metrin turvaväli.
•    Pese kädet, yski hihaan.
•    Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
•    Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
•    Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Maskin käyttö epidemian perusvaiheessa Eksoten alueella:
Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville yli 12-vuotiaille henkilöille:
•    Joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat
•    Julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
•    Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit, jne.)
•    Kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
•    Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
•    Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin. Etelä-Karjalassa kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa sisä- ja ulkotapahtumissa.

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökunnalle suositellaan edelleen maskin käyttöä sisätiloissa, kun ollaan lähikontaktissa muihin aikuisiin, joko omaan henkilökuntaan tai lasten vanhempiin. Oman lapsiryhmän kanssa työskennellessä maskin käytöstä varhaiskasvatuksessa voidaan luopua. Ulkotilassa on jo aiemmin ohjeistettu, että maskia ei tarvitse käyttää.

Turvaa asiakkaiden ja osallistujien terveys
Asiakas- ja osallistujatiloissa, liikenneasemilla ja henkilöliikenteessä tulee huolehtia tartuntatautilain 58c ja e §:ien velvoitteista. Pykälät velvoittavat niissä mainittujen tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita huolehtimaan, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamisen. Asiakkaille ja osallistujille on annettava riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet. Pykälässä kuvattujen toimijoiden tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

58 e §:ssä säädetään kuljetuspalveluja tarjoavien sekä liikennöitsijöiden vastuusta tehostaa pintojen puhdistamista. Heitä velvoitetaan myös huolehtiman siitä, että muita tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä noudetaan ja matkustajille tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista, kasvosuojusten käyttämistä ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä liikennevälineessä koskevat toimintaohjeet.

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota riittäviin etäisyyksiin korkean tartuntariskin liikunta- ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistystoiminnan sisätiloissa. Tiloilla tarkoitetaan niitä tiloja, jotka voidaan heikentyneessä epidemiatilanteessa sulkea tartuntatautilain 58 g §:n mukaisella päätöksellä.


Ota huomioon riskiryhmäläiset
Ikä on merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on pitkäaikaissairauksia. (THL / Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat)

Riskiryhmiin kuuluvia ja heidän läheisiään pyydetään noudattamaan yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Erilaisilla asiointikäynneillä tulee riskiryhmiin kuuluvien huolehtia käsihygieniasta ja pitää vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. Oleskelua kaupoissa sekä asiointia ruuhka-aikaan on hyvä välttää.

Pitkäaikaissairauksien hoidosta tulee huolehtia normaalisti. Mikäli hengitystieinfektio-oireita ilmenee, tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua Eksoten ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Mikäli läheisesi kuuluu riskiryhmään, toimi hänen tukenaan. Älä vieraile iäkkäiden tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieoireita. Pidä yhteyttä läheisiin esimerkiksi puhelimella ja tapaa ulkona.

Vieraillessasi iäkkäiden tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona, noudata lähikontakteissa edelleen pidättyvää linjaa ja käytä yksilöllistä harkintaa. Vältä kättelyä ja halaamista, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun.

Omaishoitajien tai henkilökohtaisten avustajien tulee huomioida mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Vierailut Eksoten yksiköissä tulee toteuttaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja Eksoten verkkosivuilta: https://www.eksote.fi/Koronavirus/asiointijavierailu/

Lisätietoja THL: Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana

Etelä-Karjalassa voimassa lisäksi seuraavat alueelliset suositukset:


Yksityistilaisuudet:
Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.
Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin.

Opetuksen järjestäminen:
Varhaiskasvatuksessa voi lapsiryhmiä yhdistää kesän ajaksi, mutta henkilöstön sekoittumista tulee pyrkiä välttämään.

Matkustaminen:
Kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää sekä ulkomaille että Suomessa.

Riskimaista saapuva maahantulija ohjataan terveystarkastukseen. Aluehallintoviraston päätöksestä riippuen terveystarkastukseen osallistuminen voi olla pakollista tai vapaaehtoista. Maahantulopisteen viranomaiset ohjeistavat tästä tarkemmin. Riskimaat ovat maita, joissa koronanvirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana. Maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä. Lisäksi terveysviranomaiset pyytävät sinulta yhteystietosi. Näin oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautilääkäri voi ohjata sinut toiseen koronatestiin 72 tunnin päästä ja tietojasi voidaan käyttää tartunnanjäljityksessä. Yhteystietojen antaminen on pakollista. 

Kaikille Etelä-Karjalaan saapuville matkustajille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Lisätietoja: THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia >>
Ulkoministeriö: Uusimmat matkustustiedotteet >>

Etätyö:
Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella. Toimielimiä koskeva etäkokoussuositus on myös voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositus on voimassa 31.8.2021 saakka.

Lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta:
Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huolehtia riittävästä, 1–2 metrin etäisyydestä sekä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Toimintaan voi osallistua vain oireettomana.

Ottelu, - kilpailu-, ja esitystoiminnassa tulee toimia terveysturvallisuudesta huolehtien voimassa olevien yleisten suositusten mukaisesti.

Tapahtumat:
Etelä-Karjalassa voi järjestää yleisötapahtumia, mikäli pystyy noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräisen tilojen käytössä.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

Lisätietoja medialle:
Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi
Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainen@eksote.fi