Etusivu
17.12.2020

Karpalohelmi on Taipalsaaren juhlavuoden leivonnainen

Taipalsaaren kunta järjesti tulevan juhlavuotensa (450 v.) kunniaksi ”Taipalsaaren juhlavuoden leivonnainen” -leivontakilpailun. Kilpailun tavoitteena oli löytää nimensä mukaisesti omaleimainen leivonnainen 450-vuotiaalle Taipalsaarelle. Kilpailussa etsittiin helposti isollekin joukolle toteutettavaa ja paikallisuutta ilmentävää leivonnaista. Valintakriteereinä olivat myös maku ja innovatiivisuus.

Kilpailureseptien määräaika umpeutui marraskuun lopussa, ja siihen mennessä kuntaan lähetettiin kuusi leivonnaisehdotusta. Kaikki ehdotukset olivat varteenotettavia. Erityisen ilahduttavaa oli niihin liitetty kerronnallisuus. Arvioijat valitsivat Karpalohelmi-leivoksen juhlavuoden leivonnaiseksi. Leivoksessa on panostettu kunnan värimaailmaan rekvisiittaa myöten; siinä yhdistyy punertavat puolukkakankaat, siniset vedet ja vihreät metsät. Lähtökohtana voittajaleivoksen suunnittelulle on ollut helppotekoisuus ja edullisuus. Kun leipojina voi olla useita eri henkilöitä, ei erilainen ”käsiala” muuta leivosta ratkaisevasti. Lisäksi leivoksen suunnittelijat toteavat vaatimattomasti, että Leivokset ovat kotoisen oloisia, mutta sellaisiahan me täällä Taipalsaarella olemme. Voittajaleivos antaa myös mahdollisuudet muunteluun tarpeen mukaan. Valitsijat kehuivat leivosta raikkaaksi, maukkaaksi ja helppotekoiseksi. Voittajaleivoksen ovat ideoineet Marja-Liisa ja Eero Juntunen.

Valitsijat päätyivät antamaan kunniamaininnan ja palkinnon Heini Pulkkisen ”Taipalsaari-leivokselle”. Kyseisessä leivoksessa tuodaan esille Taipalsaaren kerroksellisuus aina Saimaanharjun hiekkaharjuista kunnan loistaviin mustikkamaihin sekä Taipalsaaren puhtaaseen luontoon Saimaata ja metsiä unohtamatta. Tämä leivos on taideteos, toteavat valitsijat. Sen toteutus vaatii taitoa, osaamista ja aikaa.

Tiedostot