Etusivu
8.9.2020

Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille Etelä-Karjalan alueella − jakelupisteiden palveluajat muuttuvat 14.9. alkavalla viikolla

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloitti kasvomaskien jakamisen vähävaraisille 28. elokuuta. Jakelupisteiden palveluajat muuttuvat 14.9. alkaen. Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Jakelupisteissä tulee asioida ainoastaan terveenä ja kävijöitä pyydetään noudattamaan turvavälejä.

Koko Etelä-Karjalan alueella kasvomaskeja on tähän mennessä jaettu yli 2000 pussia, joista ensimmäisenä päivänä noin 1200 kappaletta. Alun jälkeen hakijamäärät ovat vähentyneet. Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty maskeja hankkimaan. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kenenkään ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille jatkuu uusin palveluajoin 14.9. alkaen listalla olevissa Eksoten toimipisteissä:

Iso apu – palvelukeskukset (ma-pe klo 9-12):
Esterinkatu 10, Imatra ja Kauppakatu 63, Lappeenranta

Aikuisten keskukset (ma-pe klo 13–15):
Tainionkoskentie 1 (2. krs), Imatra ja Valtakatu 51, 3. krs., Lappeenranta

Terveys- ja hyvinvointiasemat:
Armilan terveysasema (ke klo 9–12)
Honkaharjun terveysasema (ke klo 9–12)
Joutsenon hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
Lauritsalan hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Lemin hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Luumäen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Parikkalan hyvinvointikeskus (ke klo 9–11)
Rautjärven hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Ruokolahden hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Sammonlahden hyvinvointiasema (ke klo 9–12)
Savitaipaleen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)
Taipalsaaren hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Jakelupisteissä tulee asioida ainoastaan terveenä ja kävijöitä pyydetään noudattamaan turvavälejä.    

THL:n antama kasvomaskin käyttösuositus joukkoliikenteessä on voimassa Etelä-Karjalassa, sillä Etelä-Karjalan alueella on viimeisen kahden viikon aikana todettu kaksi koronavirustartuntaa, joista viimeisin 29.8. Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta Suomeen palattaessa. Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

THL:n video opastaa kasvomaskin käytössä:
Näin käytät kasvomaskia oikein, video (THL)

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Jos ei turvaväliä ole mahdollista pitää, kuten esimerkiksi joukkoliikenteessä, niin kasvomaskin käyttöä suositellaan.