Etusivu
13.3.2020

Koronavirusepidemian huomioiminen Taipalsaaren kunnassa

Koronavirusohje                                                                                                              
Taipalsaari 13.3.2020

Noudatamme THL:n ja Eksoten ohjeistuksia. Ajantasaista tietoa viruksesta ja epidemia-alueesta voi lukea THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.

Myös Eksoten sivuilta löytyy tietoa maakunnan tilanteesta: http://www.eksote.fi/eksote/ajankohtaista/2020/Sivut/Ohjeitaeksotenalueenasukkaillecovid19.aspx

OKM:n sivuilta (minedu.fi) on: Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä oppilaitosten henkilöstölle ja työnantajille koronavirustilanteessa.

Esimiehille on toimitettu 12.3.2020 KT:n lähettämät ohjeet koskien epidemiaan varautumista työtehtävien osalta.

Koronaviruksen ennaltaehkäisy:

Koronavirusinfektioiden ennaltaehkäisyssä on ensiarvoisen tärkeää huolehtia riittävästä hygieniasta:

1. Käsihygieniaan on kiinnitettäväerityistä huomiota. Tämä koskee sekä tilojen henkilökuntaa että niiden käyttäjiä. Käsienpesupisteiden on oltava asianmukaisesti varustettuja (saippua, kertakäyttöiset kuivauspyyhkeet) ja lisäksi voidaan käyttää käsihuuhdetta. Henkilökuntaa voi myös muistuttaa hyvistä hygieniakäytännöistä viruksen leviämisen estämiseksi.
THL:n ohjeet käsienpesusta ja yskimisestä

2. On syytä huomioida myös WC-hygienia – WC-istuimen kansi on suljettava huuhdeltaessa. Näin voidaan vähentää pisaratartunnan riskiä, jos virusta erittyy ulosteisiin. WHO:n ohje

3. Tilojen siivousta on tehostettava Siivousohje (TTL): https://www.ttl.fi/ohjeistus-siivoukseen-covid-19/

Nykyisten arvioiden mukaan uusi koronavirus tuhoutuu herkästi epäsuotuisissa olosuhteissa. Siihen tehoavat tavanomaiset siivous- ja desinfektioaineet, kuten kloori. Se sietää huonosti korkeita lämpötiloja, korkeaa tai matalaa pH:ta ja auringonvaloa.

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioilta. On tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistavasta. Suu-nenäsuojuksesta ei ole hyötyä, ellei henkilöllä itsellään ole hengitystieinfektion oireita. Lue lisää THL usein kysyttyä. Suojaimet on syytä varata ensisijaisesti infektiopotilaita hoitaville ammattihenkilöille.

Käytännön ohjeita:

Työntekijän tulee ilmoittaa välittömästi työnantajalle ja esimiehelle, mikäli on oleskellut epidemia-alueella tai muutoin arvioinut saaneensa koronatartunnan. Epidemia alueilta tulevien henkilöiden tulee sopia oman esimiehen kanssa mahdollisesta kahden viikon poissaolosta.

Varhaiskasvatuksessa olevien hoitolasten tai koulussa olevien oppilaiden, jotka ovat olleet epidemia-alueella, tulee sopia mahdollisesta kahden viikon poissaolosta rehtorin / varhaiskasvatuspäällikön kanssa.

Mikäli epäilet tartuntaa:

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan ole yhteydessä Eksoten päivystysapuun numeroon 116 117. Riskiarvion perusteella saat toimintaohjeet.
Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta, p. 0295 535 535.

Lisätietoja antavat:

Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa

Vt. sivistysjohtaja Anna-Mari Summanen

Hallintojohtaja Jarkko Koho

Tekninen johtaja Samuli Kakko