Etusivu
19.3.2020

Sivistyspalveluiden tiedote 19.3.2020

Päivitys poikkeusoloista Taipalsaaren kunnassa

Arki muuttui meillä kaikilla nopeasti. Normaalit koulu- ja työmatkat sekä -päivät ja kauppareissut saivat ihan uuden sävyn koronan myötä. Muutoksia tuli paljon myös Taipalsaaren kunnan sivistyspalveluihin. Tässä on päivitys tämän hetkisestä tilanteesta.

Varhaiskasvatus

Päiväkoti Satulaiva pidetään auki. Valtioneuvosto suosittaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, tekevät niin. Jos ei pysty hoitamaan lasta kotona, voi terveen lapsen viedä varhaiskasvatukseen, vaikka huoltajat eivät työskentelisi kriittisellä alalla. Johtoryhmä on kokouksessaan 19.3.2020 linjannut, että koronavirusepidemian vuoksi kotihoitoon jäävien lasten osalta ei peritä varhaiskasvatusmaksua.

Esi- ja perusopetus

Etä- ja lähiopetus on saatu käynnistettyä pikaisesti tilanteessa, johon ei ollut aikaa valmistautua ennalta. Kouluissa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1−3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla (ks. www.valtioneuvosto.fi). Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Poikkeusolon aikana on tavoitteena turvata oppiminen niin hyvin kuin mahdollista. Etäopetusta suunnittelee, toteuttaa, arvioi ja siitä viestittää oma opettaja: alakoulussa oma luokanopettaja, erityisen tuen luokissa erityisluokanopettaja ja yläkoulussa kunkin oppiaineen aineenopettaja. Laaja-alainen erityisopettaja antaa tarvittaessa tukea. Kouluilla on päivittäinen opettajapäivystys ilmoitetusti.

Kouluruokailu on järjestetty oppilaille, jotka ovat lähiopetuksessa koulussa. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana kunnilla tai koulutuksenjärjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää ruokailua niille oppilaille, jotka ovat etäopetuksessa. Tällä järjestelyllä pyritään rajoittamaan sosiaalisia kontakteja. Kunta kuitenkin seuraa tilannetta ja tekee tarvittaessa tarkentavia päätöksiä.

Mikäli teillä herää huoli oppilaan hyvinvoinnista, olettehan välittömästi yhteydessä omaan opettajaan, rehtoriin tai koulun oppilashuollon tai kouluterveydenhuollon henkilöstöön. Koulukuraattori ja -psykologi ovat tavoitettavissa etäyhteyksin (puhelin tai Wilma). Kouluterveydenhoitaja on toistaiseksi tavattavissa koululla. Mikäli tähän tulee muutos, siitä tiedotetaan.

Nuorisopalvelut

Nuorisotyöntekijät ovat poikkeustilanteessa auttamassa ja tukemassa nuorten hyvinvointia. Nuorisotalo Helmi hyppää virtuaalimaailmaan! Virtuaalinuorisotalo on nuorisolle avoinna arkisin klo 15−18, linjoilla on silloin vähintään yksi nuorisotyöntekijä. Nuorisotyöntekijät ovat sähköpostin, somekanavien ja pikaviestimien kautta tavoitettavissa arkisin klo 8−20 sekä satunnaisesti viikonloppuisin.

Nuorisotyöntekijöiden someyhteystiedot:
Saara: puh. 040 6685587, IG: riuska_, SC: riuska1, DC: riuska_#6881
Mari: puh. 040 6743755, IG: silveri16, SC: silveri16, DC: Silveri16#7289
Henna: puh. 040 8203119, IG: hennukkaine, SC: hennukkaine, DC: hennukkaine#9018

Nuorisotalo Helmen Instagramia (@nuorisotalohelmi) hyödynnetään nyt tiedottamiseen entistä aktiivisemmin ja sieltä löytyy myös ohjeet virtuaalinuorisotalolle osallistumiseen.