Etusivu

Koti Saimaan sylissä

Tervetulo Taipalsaarelle! Taipalsaari Saimaan saaristokunta on aktiivinen osa Saimaan rannoille rakentuvaa virkistysaluekokonaisuutta. Puolet kunnan pinta-alasta on sinistä Saimaata ja toinen puoli muodostuu noin 700 saaresta. Rantaviivaa kunnalla on peräti 1008 kilometriä. Taipalsaari tarjoaa monipuolisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja tapahtumia. Kunnasta löytyy myös matkailualan palveluja aina majoitus- ja ravintolapalveluista asiakkaalle räätälöityihin ohjelmapalveluihin.

Kunta on perustettu vuonna 1571

Hallinnollinen keskus: Taipalsaaren kirkonkylä

Kuntanumero 831

Taipalsaari on Suomen kunta, joka sijaitsee Etelä-Karjalan maakunnassa, 15 km Lappeenrannasta pohjoiseen.
Taipalsaaren naapurikuntia ovat Lappeenranta, Lemi, Puumala, Ruokolahti ja Savitaipale.

Maakunta: Etelä-Karjalan maakunta

Seutukunta: Lappeenrannan seutukunta

Taipalsaaren väkiluku: 4 559 (31.12.2022)

Väestötiheys:  13,23 as./km²

Taipalsaaren taajamat ovat Saimaanharju - Konstu, jossa asuu noin 1800 asukasta sekä Kirkonkylä, jossa on n. 900 asukasta.

Taipalsaari on tunnettu luonnonkauneudestaan ja vesistöjen runsaudestaan. Puolet kunnan pinta-alasta on Saimaata ja toinen puoli muodostuu noin 700 saaresta. Rantaviivaa, joka on pääosin upeaa hiekka- ja kalliorantaa, on pituudeltaan noin tuhat kilometriä.

Taipalsaaren kokonaispinta-ala on  761,95 km² josta maapinta-alaa 344,69 km² ja sisävesi 417,26 km².

Taipalsaari on vanhaa asuinseutua, sillä kampakeraamisten löytöjen ja kalliomaalausten perusteella on voitu todeta seudulla olleen asutusta jo yli 4000 vuotta sitten.

Vuonna 1415 mainitaan kirjallisissa lähteissä ensi kerran Lappeen kihlakunta ja pitäjä, joista viimeksi mainittuun myös Taipalsaari kuului. Taipalsaari muodosti keskiajalta lähtien oman Taipale-nimisen hallintopitäjän. Taipaleen hallintopitäjä sai nimensä Kustaa Vaasan määräämästä Taipaleen kuninkaankartanosta, joka oli ollut sen hallinnollisena keskuksena jo keskiajasta alkaen. Tämän nimi siirtyi myös myöhemmin muodostuneen aluksi sama-alaisen seurakunnan nimeksi. 1600-luvun alusta alkaen seurakunnan nimenä käytetään muotoa Taipalsaari, joka on lyhennys Taipaleen saaresta.