Etusivu

Taipalsaarella tapahtuu

Taipalsaarella tapahtuu ympäri vuoden. Ota kunnan verkkosivuilla oleva tapahtumakalenteri seurantaan.

Tässä on muutamia mielenkiintoisia poimintoja:
Kaikkien yhteinen kyläpyöräily la 7.5.
Saimaanharjulla Hei kesä! -tapahtuma la 14.5.
Saimaan upeissa maisemissa Saimaa Challenge -seikkailukilpailu la 14.5.
Esteettömän Sarviniemen ja Rasti-lautan kesäkauden avajaiset pe 3.6. klo 9.30–14
(Virkistysaluesäätiö ym.), lue lisää täältä.
Nuorisoseuran Luova lava -päiväleiri ma–pe 6.–10.6.
Taipalsaaripäivät pe–su 1.–3.7.
Kyläkävely Illukansaaressa la 23.7. klo 12–16
Taipalsaari Sounds -musiikkifestivaali to–su 28.–31.7.

Jos haluat tapahtumasi kunnan viestintäkanaviin, ota yhteyttä kirjaamo@taipalsaari.fi.

Tapahtumakalenteri

Kesän harrastustoimintaa lapsille ja nuorille

Pesä-Ysien maksuton pesistoiminta Taipalsaarella alkaa TI 10.5.
Tarkemmat tiedot täällä.

Taipalsaaren Kisan Perhefutis 3-4 -vuotiaille  alkaa sunnuntaisin klo 15.
Lisätietoja täällä

29.5. alkaa Jalkapallokoulu 2016-2017 syntyneille Saimaanharjulla, klo 17-18, Taipalsaaren Kisa.
Lue lisää täältä.

Jos haluat tietoa toiminnasta kunnan viestintäkanaviin, ota yhteyttä kirjaamo@taipalsaari.fi.

 

Saimaan Nuorisoseurat järjestää Luova lava -päiväleirin Taipalsaarella ma–pe 6.–10.6

Tämän vuoden Luova lava -päiväleirien valtakunnallisena teemana on unelmien planeetta. Leirien ilmoittautuminen on nyt avautunut ja se päättyy ma 30.5.

Luova lava -päiväleirillä pidetään hauskaa ja innostutaan yhdessä taiteen eri muodoista. Leireillä tutustutaan erilaisiin esittävän taiteen aloihin kuten teatteriin, musiikkiin ja tanssiin, unohtamatta muita perinteistä leiritouhuja kuten kädentaitoja, leikkejä ja ulkoilua.

Leireille ovat kaikki tervetulleita eikä osallistujalla tarvitse olla aiempaa kokemusta taidealoista. Leiri huipentuu Hetki Taiteilijana - esitykseen, jossa kaikki leiriläiset pääsevät lavalle. Hintaan sisältyy leirin ohjelma, vakuutus, T-paita sekä lämmin ruoka ja välipala päivittäin.

Aika: ohjattua toimintaa päivisin klo 9–15, ohjaajat ovat paikan päällä klo 8.30–15.30, perjantaina päivä jatkuu klo 18

Kenelle: 7–12-vuotiaille

Paikka: Seurantalo Väinölä, Kirkonrantatie 2, Taipalsaari

Osallistumismaksu: 50 € sis. leiriohjelma, vakuutus, t-paita, lämmin ruoka ja välipala päivittäin.

Leirillä leiriläinen pääsee tutustumaan monipuolisesti eri esittävän taiteen aloihin kuten teatteriin, tanssiin ja musiikkiin, unohtamatta muita perinteisiä leiritouhuja kuten kädentaitoja, leikkejä ja ulkoilua. Leirit ovat kaikille avoimia. Leiriin kuuluu pe 10.6. järjestettävä Hetki taiteilijana -esitys, jota kotiväki on tervetullut seuraamaan. Esitys toteutetaan videotallenteella, jos koronatilanne niin vaatii.

Osallistuakseen leireille lapselta ei vaadita tietyn lajin tai taiteenalan harrastuneisuutta eikä muita erityistaitoja.

Ilmoittaudu ma 30.5. mennessä täällä.

Peruutukset: Ilmoita peruutuksesta mahdollisimman pian Tuija-Liisa Leinolle p. 040 537 2363 tai tuija-liisa.leino@nuorisoseurat.fi.

Järjestäjinä: Taipalsaaren Nuorisoseura ja Saimaan Nuorisoseurat

Lisätietoja leiristä antaa Tuija-Liisa Leino, p. 040 537 2363 tai tuija-liisa.leino@nuorisoseurat.fi.

Paavon saarikierros 11.6.2022 - alkukesän uusi tapahtuma Taipalsaarelle

Paavon saarikierros ajetaan 11.6.2022 vanhoilla traktoreilla kylästä kylään reitillä: Röytyn kotiseututalo-Haikkaanlahti-Levänen-Peltoin lintutorni-Jänkäsalo- Rehula-Vehkataipale-Röytty. Mukaan tapahtumaan voi liittyä myös matkan varrelta tai muuten vain tulla tapaamaan vanhojen koneiden harrastajia tapahtuman varrella.

Tapahtuma lähti liikkeelle lahjoituksesta. Pitkän linjan konemies ja vanhojen koneiden harrastaja Paavo Turkia lahjoitti Taipalsaaren maamiesseura ry:lle syksyllä 2021 omistamansa Ferguson TE-D 20 vm. 51 traktorin ja siihen kuuluvat 5 työkonetta. Paavo Turkia on ollut aktiivinen Taipalsaaren maamiesseuran jäsen sekä ollut aktiivisesti mukana Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimivan Wanhat Masinat konekerhon toiminnassa.

Niinpä nyt saadun lahjoituksen johdosta päätettiin maamiesseuran toimesta synnyttää uusi tapahtuma- Paavon saarikierros, joka toteutetaan nyt ensimmäisen kerran lauantaina 11.6.2022.

Vanhojen traktoreiden omistajat kutsutaan yhteen

Maamiesseuran yhteydessä toimivan Wanhat Masinat -konekerhon johdolla kutsutaan kaikki vanhoja traktoreita ja koneita harrastavat yhteiseen vanhojen traktoreiden saarikierrokseen mukaan. Tapahtuma on Paavo Turkian maamiesseuralle lahjoittaman Ferguson TE-D 20 vm. 51 traktorin ensi esittäytyminen saarikierroksen puitteissa. Tapahtumaan kutsutaan mukaan myös naapurikuntien konekerhojen edustajia, joten odotettavissa on näyttävä vanhojen traktoreiden kavalkadi ja kulkue, joka nähdään ja koetaan Paavon saarikierroksella lauantaina 11.6.2022.

Samana päivänä on myös valtakunnallinen ” avoimet kylät” -tapahtuma. Niinpä Paavon saarikierroksen merkeissä vieraillaan ja virkistäydytään matkareitin varrella toteutettavissa eri kylien avoimet kylät tapahtumissa ja tuodaan ko. tapahtumiin mukava lisäohjelma sekä samalla nautitaan kylätapahtumien järjestäjien tarjoamasta ohjelmasta.

Kaikille avoin tapahtuma

Paavon saarikierros on kaikille avoin ja vapaa tapahtuma.

Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimiva Wanhat masinat konekerho on perustettu vuonna 2008 ja se on vuosittain toteuttanut erilaisia tempauksia ja esiintymisiä. Perinteisin näistä on ollut osallistuminen ja esiintyminen Taipalsaari-päivien yhteydessä maaseudun perinnepäivässä. Kerhon jäsenet ovat tuolloin tuoneet omistamiaan vanhoja traktoreita ja muitakin historia-ajoneuvoja ja koneita esille ja niitä esitelleet tapahtumassa vieraileville. Wanhat masinat konekerho on myös tehnyt yhteistyötä naapurikuntien vastaavien konekerhojen kanssa. Näyttävin yhteisesiintyminen tapahtui vuonna 2017, jolloin Suomen 100 vuotta juhlavuoden merkeissä tempaistiin yhteinen vanhojen traktoreiden historia-ajo Lappeenrannan linnoitukseen Lappeenrannan wanhan kaupungin juhlan merkeissä. Kaikkiaan lähes 100 vanhan traktorin voimin.   

Kirjoittaja: Eero Juntunen

Karjalaista sielunmaisemaa lauantaina 18.6.

Wanhassa Kunnantuvassa on tarjolla karjalaisten makujen "Sen seitsemän sortin tasting" klo 14–16 (maksullinen).

Sari Kaasinen akustisesti kantelein Kuivaketveleen linnavuoressa klo 18 alkaen.

Nouse kanssani Linnavuorelle kuulemaan, kuinka kantele soi keskellä metsää, korkealla vuorella. Laulan ja soitan säveliä mieleni päältä ja sieluni tunnoista, hiljaisuutta ja luontoa kunnioittaen. Ehkäpä jotakin uutta syntyy juuri konserttihetkelläkin, ainutlaatuisen yhteisen hetken innoittamana.
– Sari Kaasinen

Tapahtuma on maksuton. Sinun pitää vain pystyä kapuamaan korkeuksiin. Taipalsaarella on kolme linnavuorta, jotka ovat Kuivaketveleen, Kannuksen ja Ruusin Turasalon muinaislinnat. Linnavuori on rautakautinen suoja- ja puolustuspaikka, johon paettiin vihollisen uhatessa. Tutkijat pitävät muinaislinnoja mystisenä muinaisjäännösryhmänä, koska niistä on saatu vain vähän tutkimustietoa. Suomesta tunnetaan noin sata muinaislinnaa, jotka ajoitetaan pääasiassa rautakauden lopulle (1050 - 1300 jKr.).

Lämpimästi tervetuloa!

Taipalsaari-päivät 1.–3.7. – Alustavaa ohjelmaa

1.7. perjantai – Nuorten päivä

Pötköttelykonsertti
Kirkkokonsertti klo 19
Katumaalausta liikennepuistossa

2.7. lauantai – Lajimaistiaisia Saimaanharjulla klo 10–16

Urheiluseurojen lajimaistiaisia, mm.  yleisurheilulajeja, salibandy, jalkapallo, sup-lautailu, petankki, vaakabenji, Zorb-ihmispallo ym.
Pomppulinna
Kirjasto avoinna 

3.7. sunnuntai - Perinnepäivä Röytyssä

Maaseudun perinnepäivä
Wanhalla kunnantuvalla tarjolla muikku- ja vegesoppaa
Suur-Saimaan ympäriajo – historia-ajoneuvot pysähtyvät kirkonkylässä
Torilla myyntikojuja
Taipalsaaren lainajyvästö viljamakasiini -museo avoinna
Kirkkovenesoutua

Kaiken kansan maaseudun juhla sunnuntaina 3.7.2022 Röytyn kotiseututalolla

Taipalsaari-päiviä vietetään taas kesä-heinäkuun vaihteessa 30.6.-3.7.2022. Taipalsaari-päivien ehdoton kohokohta tulee tällä kertaa olemaan sunnuntaina 3.7.2022 vietettävä ” kaiken kansan maaseutujuhla” Röytyn kotiseututalolla maaseudun perinnepäivän yhteydessä. Taipalsaaren maamiesseura ry juhlii tuolloin 122 vuotista taivaltaa järjestämällä kaikille avoimen juhlatapahtuman osana perinnepäivän ohjelmaa.

Juhlassa tulee olemaan mielenkiintoinen ja kesäisen rento ohjelma musiikin ja erilaisten esiintymisten muodossa.  Joten monipuolista ohjelmaa on tarjolla klo 11–15 niin lapsiperheille kun varttuneemmillekin.

Juhlaan ovat lämpimästi tervetulleita niin seuran jäsenet perheineen kuin kaikki muukin väki.

Juhlassa päästään myös nauttimaan maamiesseuran tarjoamasta yhteisestä ja kaikille ilmaisesta ateriatarjoilusta, joka järjestetään Röytyn pihapiirissä.

Koe ainutlaatuinen kyläkävely Illukansaaressa pe 22.7. klo 12–16

Yhteislähtö veneillä kyytiä tarvitseville Kirkonkylän rannasta klo 12. Määränpäänä Kaulion ranta Merenlahden puolella Illukansaaressa Pakkasten ja Kaulion sukujen historiaan liittyen kiertokävely (pari kilometriä), keittolounas ja kahvit.

Koe taipalsaarelaista saaristoelämää!

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset kootaan heinäkuun alkupuolella. Pieni maksu.

Seuraa kunnan kotisivuja tai Taipalsaaren Kirkonkylän kyläyhdistystä ja Taipalsaaren kuntaa Facebookissa.

Kirjoittaja: Aure Niiva
Taipalsaaren Kirkonkylän kyläyhdistys

Kolmipäiväinen Taipalsaari Sounds tuo Suomen huippuartistit Taipalsaarelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna

Taipalsaari Sounds
Kirkonranta, Taipalsaari
To–su 28.–31.7.

Taipalsaaren kunta on solminut yhteistyösopimuksen Millilleen Evensin ja Gaia Musicin kanssa kolmipäiväisestä Taipalsaari Sounds musiikkitapahtumasta. Tapahtuma järjestetään Taipalsaarella, kirkonrannassa, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ja se tuo Suomen huippuartistit esiintymään uusiin maisemiin Saimaan rantaan.

– Tapahtumalle etsittiin nimeä yleisökilpailulla. Vastauksia tuli pitkälti toista sataa ja nimeksi valikoitui äänestyksen perusteella Taipalsaari Sounds. Kertoo tapahtuman vastuutuottaja Tommi Männistö, Millilleen Eventsiltä.

Taipalsaari Soundsin suunnittelu on ollut käynnissä syksystä 2021. Aiemmin samana kesänä, samassa paikassa järjestetty Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaviikonloppu antoi alkusysäyksen uuden tapahtuman järjestelyille.

Huippuartisteja torstaista sunnuntaihin

Tapahtuma on kolmipäiväinen ja artistikattauksesta löytyy suosikkeja nuoremmista kuulijoista aina ikivihreiden Suomi-iskelmien vannoutuneille faneille. Torstaina esiintyy Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva ja Vain Elämää-ohjelmassa edellisellä kaudella mukana ollut Pyhimys. Ennen Pyhimystä lavalle nousee nuori, nouseva tähti, F. Perjantaina tapahtumassa vannotaan bluesin henkeen, kun illan aloittaa Heikki Silvennoinen Band. Tämän jälkeen lavalle astelee maailmaa kitaransa kanssa kiertänyt Erja Lyytinen. Lauantain päiväkonsertissa nautitaan ikivihreistä Jukka Kuoppamäen 80v-juhlakonsertin tahdittamana. Kuoppamäki esiintyy pianistinsa Jukka Ruusumaan kanssa. Lauantaina illansuussa lavalle astelevat Kaija Kärkinen & Ile Kallio ja illan päättää Samuli Edelmann ison bändinsä kanssa. 

– Suomen kesän kaikkiin olomuotoihin on valmistauduttu. Tapahtuma-alueelle tulee suuri läpinäkyvä̈ teltta, joten tarpeen tullen katsomo on käytännössä kokonaan sateen suojassa. Kesähelteessäkään kasvihuone-efektiä̈ ei tarvitse pelätä, kun kaikki teltan sivut ovat auki ja ilma pääsee liikkumaan vapaasti, kertoo Männistö.

Tapahtuma työllistää paikallisia

Tapahtuma toteutetaan suurelta osin eteläkarjalaisten ja eteläkarjalaisia työllistävien yritysten voimin. Tuotantoryhmä ei kierrä ympäri Suomea ja toista tapahtumakonseptia paikkakunnalta toiselle. Tapahtuma-alueelle tulee tietenkin ruoka- ja juomamyyntipisteitä. Ruokapalveluiden tuottajat ovat Taipalsaarelta ja Lappeenrannasta. Anniskelusta vastaa Millilleen Events.

– Tapahtuma on tehty alusta alkaen Taipalsaarelle, Etelä-Karjalaiseen makuun sopivaksi ja alueelle sopivan kokoiseksi. Vain tapahtumateltta joudutaan vuokraamaan maakunnan ulkopuolelta, se tulee Orimattilasta Stoptelttojen valikoimasta. Esimerkiksi tapahtuma-tekniikka tulee Gaia Musicilta Imatralta ja jätehuollon sekä WC-palveluiden tuottaja on Saimaan Puhdistuspalvelu Oy, kertoo Männistö.

Tapahtumakumppanuuksia on solmittu kevään aikana useampia. Tapahtuman toteuttamista merkittävästi tukevat mm. Lappeenrannan Energia ja OP Etelä-Karjala. Taipalsaarentien varteen, Kirkon ja Röytyn läheisyyteen on tulossa 8m2 LED-näyttö heti juhannuksen jälkeen, heinäkuun ajaksi, johon yritykset voivat ostaa mainoksiaan ja tukea myös näin tapahtumaa.

– Lipunmyynti on sujunut kevään mittaan odotetusti. Perjantaille ja lauantaille on jo myyty ihan hyvä määrä lippuja siihen nähden, että koronaviruksen varjo ja pitkittynyt kevät eivät suoranaisesti ole kannustaneet ihmisiä kesäsuunnitelmissa. Odotamme lippukaupan kiihtyvän nyt kesää kohti ja toivomme että paikalliset, kesäasukkaat ja naapurikuntien sekä -kaupunkien asukkaat tulevat viettämään Taipalsaarelle ikimuistoista tapahtumaviikonloppua heinäkuussa. Kommentoi Männistö.

– Odotamme tapahtumaa ja yhteistyötä innolla, on hienoa saada uudenlaista kipinää ja vetovoimaa Taipalsaarelle, kommentoi Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa.

Kirjoittaja: Tommi Männistö