Putronniemen Muinaistulilla musisoitiin, tarinoitiin ja viihdyttiin
Elokuun viimeisenä lauantaina Mooses Putron kotimuseolla Karhunpäässä vietettiin Muinaistulien yötä. Putronniemen pitkällä hiekkarannalla tuikkivat kymmenet soihdut valaisisten tummaa elokuun iltaa. Taiteilijavieraina olivat näyttelijä Eeva Litmanen ja musisoijat Eila ja Elin Pöllänen Ruotsista.
Muinaistulilla on oma tarinansa. Niitä polttamisella halutaan korostaa Itämeren alueen kulttuuriperinnön säilyttämistä ja edistää ihmisten vuorovaikutusta. Merkitykseltään tapahtuma siis eroaa samaan aikaan vietettävästä Venetsialaisista, joka on alun perin ollut huvilakauden päättäjäisjuhla.
Hajallaan asuville inkeriläisille Muinaistulien ajankohta sopii paitsi symboloimaan omia juuria, myös inkeriläiseen kansanperinteeseen. Entisessä Inkerissä vuoden kierto oli syklinen: Aika kiertää kehää vuodenaikojen mukaan. Siirtymävaiheet olivat monella tavalla merkityksellisiä. Niistä aukesi näkymiä myös tulevaan.
Pärttylin päivä 24.8. oli yksi vuodenkierron merkkipaaluista. Myös kolmen päivän päästä Pärttylistä oleva päivä, siis 27.8, oli erittäin tärkeä. Jos tuolloin satoi, sade jatkui Mikkelin päivään asti. Jos taas oli poutaa, niin syksystä tuli kaunis.
Se saadaan nähdä. Muinaistulien yötä helli lähes trooppinen lämpö.
Mie synnyin ilomäellä,
iloin kasvoin kartanolla,
iloin söin, iloin makasin.
Näyttelijä Eeva Litmanen tarinoi maankuulusta esiäidistään Larin Paraskesta, jonka elämään mahtui paljon muutakin kuin iloa. Eeva on Parasken tyttärenpojan pojantytär. Parasken hahmo oli läsnä jo Eevan lapsuudessa.
Paraske syntyi vuonna 1833 Inkerissä Lempaalan Miskunmäellä. Hänen polkunsa maaorjan tyttärestä yhdeksi suomalaisen kansallisen kulttuurin kirkkaimmista symboleista on ollut huikea. Paraskea on luonnehdittu monin ylistävin attribuutein: Inkerin lauluemo, Muistinero, Kansanrunouden ikoni, Ilmiömäinen ihminen, Suullisen kulttuurin jättiläinen, Suomalaisen sanataiteen kantaäiti, Karjalaisen ja kalevalaisen runokulttuurin huipputulkki. Lähitulevaisuudessa saadaan nähdä, kasvaako attribuuttien luettelo vielä yhdellä. Eeva tietää, että Paraskea ollaan kanonisoimassa Suomen ortodoksikirkon ensimmäiseksi naispyhäksi.
Parasken tähti nousi aikana, jolloin innostus karealismiin oli huipussaan. Häneltä on merkitty muistiin 1 343 runoa, joissa oli noin 32 000 runonsäettä, 1 750 sananlaskua, 336 arvoitusta ja lisäksi itkuvirsiä. Larin Parasken persoona inspiroi monia ajan taiteilijoita, mm. Albert Edelfeltiä ja Eero Järnefeltiä ja Jean Sibeliusta. Kerrotaan, että porvoolainen pastori Adolf Neovius tapasi Parasken sattumalta runonkeruumatkallaan vuonna 1887, Myöhemmin Paraske asui jopa Neoviuksen luona muutamia vuosia vuosina 1891–1894 miehensä Kaurilan Larin kuoleman jälkeen.
Kala etsii miss on syvä – ihminen miss on hyvä
Paraske oli avioitunut Suomen puolelle Vaskelaan itseään vanhemman ja sairaalloisen Kaurilan kanssa vain päästäkseen eroon orjuudesta. Elämä Vaskelassa ei ollut helppoa. Paraske joutui elättämään perhettään vetämällä hiekkajaaloja Taipaleenjoella ja kantamalla halkoja. Lisäksi hän haki Pietarin lastenkodista orpolapsia kasvatettavakseen. Venäläisten orpolasten kasvattaminen oli tuohon aikaan yleinen elinkeino Karjalankannaksella. Kasvatteja Paraskella oli yhteensä yli 50. Omia lapsiakin oli 9, joista kuitenkin vain kolme selvisi aikuiseksi. Käytännössä Paraske oli raskaana tai rintalapsen äiti lähes koko aikuisikänsä.
Köyhyys varjosti myös Parasken loppuelämää. Kotitorppa joutui vasaran alle maksamattomista veroista. Mutta toisin kuin usein on kirjoitettu, Paraske ei kuollut yksin ja hylättynä. Eeva Litmanen tietää, että sukulaiset ja naapurit pitivät hänestä huolta.
Ei niin hyvä ette suutu – ei niin huono, ettei lepy
"Larin Paraske oli hyvin uskonnollinen ihminen. Hän teki ristinmerkkejä ja opetti lapsia. Jos muuta ei sattunut olemaan, hän sujautti leipäpalan kylään tulleelle lapselle. Hän oli loistava käsitöiden tekijöitä ja haastoi mielellään leikkiä. Kirjoittaa ja lukea hän ei osannut, mutta lauloi ulkomuistista kuulemiaan lauluja", Litmanen kertoo.
Alpo Sailo vuonna 1949 tekemä veistos Larin Paraskesta Hesperian puistikossa. Se on yksi harvoista naismerkkihenkilöille koskaan pysytetyistä patsaista. Paraskelle on myös nimetty oma katu Helsingin Kaarelassa.
Miull on laulut kämmeneilläin
Larin Parasken runot ovat innostaneet myös Eila Pöllästä. Muinaistulien illassa kuultiin useampiakin Parasken runoihin säveltämiä lauluja. Vuosisatoja vanhat kalevalamittaiset runot istuivat hienosti uudenlaiseen sävelasuun. Eila säesti lauluaan kitaralla ja tytär Elin viululla. Kuinka kauniisti heidän äänensä täydensivätkään toisiaan.
Sana auttaa – sana painaa
Ruotsissa asuva Eila on joitakin vuosia sitten voittanut kalevalaisen laulun maailmanmestarin tittelin. Yleisön joukossa oli myös savitaipalelainen Eira Vainikka, joka myös kirjoittaa kalevalamittaisia runoja. Eilan esittämien laulujen joukossa kuultiin myös Eiran runot: Nouse laulut notkelmasta ja Kelle kaunistan kotini. Eiran runojen aiheet syntyvät milloin surusta, milloin ilosta, myös päivän tapahtumista.
Luontoäiti oli suosiollinen Muinaistulien yölle. Ilma oli lämmin kuin etelän mailla, taivas pilvetön ja järvi tyyni. Illan hämärtyessä soihdut tuikkivat rannalla kilpaa tähtien kanssa. Yleisö viihtyi ja nautti loppukesän lumosta.
Väliotsikot ovat Larin Parasken sananparsia.
Muinaistulien yön ohjelmasta vastasivat kuvan naiset. Edessä näyttelijä Eeva Litmanen, takana seisomassa Elin ja Eila Pöllänen. Eevan takana kyykyssä Helena Miettinen, Nouse Inkeri ry:n puheenjohtaja ja Muinaistulien organisaattori.
Muinaistulia on sytytetty myös merkiksi merenkulkijoille ja veneilijöille. Alun perin venetsialaiset oli vesistöjen äärellä vietettävä huvilakauden päätösjuhla, jolloin paikat korjattiin talviteloille ja muutettiin talveksi takaisin kaupunkiasuntoihin. Ensimmäiset venetsialaiset järjestettiin 1840-luvulla Helsingin Meilahdessa Fete Venete -nimellä. Myöhemmin venetsialaisia on vietetty etenkin Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla, kunnes tapa on viime vuosina levinnyt muuallekin Suomeen.
Heleä-ääninen Elin Pöllänen esiintyi äitinsä Eilan kanssa ja yhdessä he muodostavat ainutlaatuisen duon. Vieraat viihtyivät Putronniemen hiekkarannalla keskustellen ja loppukesän lämmöstä nauttien.
Kirjoittanut Helena Miettinen