Kekri on sadonkorjuun valmistumisen ja työvuoden päätöksen syysjuhla
Kekrillä on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa.Ennen yhteisöllisissä kekrijuhlissa mässäiltiin satokauden antimilla, kerrottiin tarinoita, hassuteltiin ja ennustettiin tulevan vuoden tapahtumia.
Edelleenkin kekrin ytimessä ovat yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen, irtiotto arjesta sekä tietysti herkuttelu uuden sadon antimilla. Näitä elämyksiä haettiin myös Taipalsaaren ensimmäisessä yhteisöllisessä Kekrijuhlassa marraskuun puolivälissä vuonna 2022.
Taipalsaaren EsVArHis –kulttuurityöryhmällä on ollut pidemmän aikaa haaveena järjestää kunnassa Kekrijuhla. Vanhan sadonkorjuuperinteen elvyttäminen yhteisöllisesti mahdollistui monen taipalsaarelaisen toimijan yhteisellä ponnistuksella. Miten rakentaa Kekripukki, oli ensikertalaisille visainen kysymys. Pidettyämme yhteistyöryhmällä kokousta, vapaaehtoiseksi pukin rungon rakentajaksi ilmoittautui Asko Saikko. Runko tarvitsi ympärilleen massaa ja lokakuun alussa työryhmämme pääsi Haikkaanlahdelle Suutarin kartanon kaurahalmeeseen sitomaan kauralyhteitä kekripukin materiaaliksi. Lainaksi saamiemme, 100 vuotta vanhojen sirppien käyttö osoittautui alun haparoinnin jälkeen melko helpoksi ja vain yhden talkoolaisen täytyi käydä sidottamassa haavansa hyvinvointiasemalla!
Lopullisen muotonsa kirkonkylän rannassa kekripukki sai kirkonkylän koulun 2. luokkien kerhotuntilaisten ja eskarilaisten taidokkaalla avulla.
Kekritapahtuma ja –juhla Röytyn pihapiirissä ja kirkonkylän rannassa veti mukavasti väkeä. Ilahduttavan moni oli nähnyt vaivaa pukeutumalla keskiaikaiseen tyyliin. Parhaat keskiaika-asut palkittiin lasten ja aikuisten sarjoissa Riina-Elina Pesosen kauniilla piparkakkutaloilla.
Sadonkorjuumarkkinoilla oli myynnissä monenlaisten sadonkorjuutuotetta, muun muassa hunajaa, ohrarieskaa, karjalanpiirakoita, kananmunia, kahvikakkuja, kauralyhteitä, lampaan- ja karitsanlihaa, lampaantaljoja, mehuja sekä partiolaisten joulukalentereita. Kotiseututalo Röytyssä toimi kahvio, josta sai kahviherkkujen lisäksi ostaa Vehkataipaleen Marttojen ohrauunipuuroa. Käsityöläisten puoti oli myös avattu joulukauden myyntiä varten ensimmäistä kertaa ja siellä asiakkaita vieraili ennätyksellisesti.
Ohjelmaa Röytyn kekrimarkkinoilla oli monenlaista. Hevoset, komea Riccio kyyditti ratsastajia selässään ja pikkuinen Shetlannin poni Silver ilahdutti omalla söpöydellään ja ilonhirnahduksillaan kekriväkeä. Kertomus Röytyn satojen vuosien takaisesta muinaisaarteesta kiehtoi kuulijoita ja innosti lapsia aarteenetsintään. Ensin vain täytyi löytää kadoksiin jäänyt aarrekartta. Vihjeitä täytyi osata seurata useampaan kertaan, ennen kuin aarrekartta löytyi. Luutnanttien virkatalon viimeiseltä viranhaltijalta oli jäänyt niin kartta, kuin aarrekin löytämättä. Yhdessä neuvokkaat lapset löysivät kuin löysivätkin kartan sekä aarteen ja aarrearkun sisältö jaettiin tasapuolisesti.
Partiolaiset, Taipalsaaren Taivaltajat olivat Röytyn pihapiirissä järjestämässä ohjelmaa lapsille, mm hevosenkengän heittoa. Lapset tosin keksivät itsekin ohjelmaa leikkimällä mm piilosta hyödyntäen vanhan pihapiirin moninaisia piiloja. Hevosajopelimuseossa tintamareskien takaa oli hauska kurkistella ja näyttää ihan keskiaikaiselta ritarilta tai linnan neidolta.
Tapahtumaan kuului myös tietopuolinen osuus. Dosentti Jyrki Paaskoski luennoi valtuustosalissa Etelä–Karjalan ja Taipalsaaren keskiajasta melkoisen runsaalle kuuntelijajoukolle.
Kekrijuhla huipentui kirkonkylän rantatorilla kekripukin polttoon. Komeasti liekehti kauraolkinen kekripukki kilpaa auringonlaskun värjäämän taivaan kanssa. Tapahtumassa sai suut makeiksi eskareitten ja koululaisten leipomilla pukki -aiheisilla ja muilla piparkakuilla.
Kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme! Ilman teitä olisi kekrijuhla ollut paljon haasteellisempi järjestää:
Suutarin kartano, Peltisepänliike Hietamies, Talli Jollyjumpers, Saimaanharjun PC, Taipalsaaren maaseutuseurat, Käsityöläiset, Taipalsaaren taivaltajat, Kirkonkylän esiopetus ja koulukerho Taipalsaaren Selviytyjät.
Teksti: Kirsi Hovilehto