Seppämestari Antti Nieminen nauttii luonnon rauhasta, Saimaan läheisyydestä ja aktiivisesta kyläyhteisöstä
Antti Nieminen perheineen muutti Taipalsaarelle vuosien 2011 ja 2012 aikana. Taipalsaari oli heille ennestään tuttu paikka, sillä Niemisen suku on lähtöisin Taipalsaarelta Niemisen kylästä. Niemiset asuivat pitkään pääkaupunkiseudulla ja retkeilivät kesäisin Saimaalla. Heitä kiehtoi rauhallisempi asuinympäristö ja yhtenä kriteerinä asuinpaikan valinnassa oli Saimaan läheisyys sekä kohtuullinen matka kaupunkiin. Perheeseen kuuluu vanhemmat ja neljä lasta.
Rehulan kyläkoulu lakkautettiin vuonna 2009, jonka jälkeen rakennus laitettiin myyntiin. Niemiset ottivat saman tien yhteyttä silloiseen kunnanjohtajaan ja jättivät pian tarjouksen. Tätä ennen pariskunta oli käynyt katsomassa kyläkoulua yhtenä hääpaikkavaihtoehtona.
Nyt noin kymmenen vuotta kestänyt pitkä, perusteellinen ja työläs remontti alkaa lähestyä loppuaan – ennen seuraavaa kierrosta. Tosin tämän remontin myötä peruskorjaukset ovat kunnossa seuraavat 100 vuotta, joten kierros ei kolkuttele ihan heti ovella.
Seppämestarin ura ja persoonallinen työpaja pihapiirissä
Antti Nieminen valmistui metalliartesaaniksi eli metallisepäksi Lahdesta. Hänen uransa alkoi ammatinharjoittajana. Työn ohessa hän suoritti kultasepänkoulun, josta valmistui vuonna 2002. Nieminen on siis toiminut uransa alkumetreiltä asti omillaan. Yrittäjäksi Nieminen päätyi ammatinvalintasyistä, sillä sepän ammatissa ei olisi ollut juuri vaihtoehtoja. Nykyisin Nieminen on seppämestari ja hänellä on kaksi yritystä – toiminimi ja Me-Talli Oy. Niemisellä on yksi työntekijä.
Yrittäjyys on jatkuva projekti, johon kuuluu luonnollista aaltoliikettä. Kaikki vastuu on itsellä, joka on sekä hyvä että huono asia. Yrittäjyys tarjoaa toisaalta vapautta luoda omannäköistä uraa, mutta esimerkiksi terveysongelmia kohdattuaan Nieminen huomasi, että yrittäjien yhteiskunnallinen turvaverkko on heikohko. Myös korona-aika on korostanut eriarvoisuutta yrittäjien ja palkansaajien välillä. Niemisellä oli pandemian alkuvaiheessa paljon töitä, sillä vanhaakin tilauskantaa riitti ja lisäksi ihmiset halusivat tukea paikallista yrittäjää. Kielteinen vaikutus on näkynyt pidemmällä viiveellä mm. siten, että yksityisten tekemät korutilaukset ovat jääneet pois. Myös päätöksentekoprosessi on hidastunut sekä yksityisten että yritysten ja julkisen sektorin osalta. Päätöksiä harkitaan aikaisempaa enemmän.
Taipalsaarelle muutettuaan Nieminen rakensi oman persoonallisen pajan pihapiiriinsä pölkkysavitekniikalla. Hän suosi ekologista lähirakentamista ja materiaaleina onkin käytetty kierrätyshirttä sekä paikallista savea.
Kyläyhteisöstä voimaa ja hyvinvointia
Parasta Taipalsaarella on Niemisen mielestä Saimaan välitön läheisyys, virkeä yhteisö ja sijainti Lappeenrannan kupeessa. Nieminen on aktiivinen kyläyhteisötoiminnassa, sillä hän on Rehulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Vehkataipaleen kyläyhdistyksen hallituksen jäsen. Nieminen näkee, että tietynlainen pienimittakaavaisuus antaa mahdollisuuksia suoraan vaikuttamiseen. Hän on huomannut, että pienelläkin ponnistelulla saa yhteistä hyvinvointia lisääviä tekijöitä aikaiseksi. Esimerkiksi lähiliikuntapaikkoja on tehty laadukkaasti talkoovoimin.
Niemisen mielestä kylätoiminnassa tärkeintä on halu luoda mahdollisuuksia yhteisen hyvän edistämiseen. Esimerkiksi taistelu Vehkataipaleen metsäkoulun puolesta vakuutti. Oli voimauttavaa, kun kaikilla oli yhteinen tavoite Vehkataipaleen ja lähikylien alueella. Voimakas liike yhdisti ihmisiä ja sama positiivinen aaltoliike näkyy edelleen yhteisötasolla.
Nieminen kokee, että kylätoiminta antaa enemmän kuin ottaa. Tässä yhteisöllisyys on ehdottomasti merkittävin tekijä. Hän arvelee, että mielekkyyteen vaikuttaa lisäksi ympärillä olevien ihmisten aktiivisuus, sillä kaikkeen tekemiseen tuntuu löytyvän melko vaivattomasti talkoohenkeä ja vapaaehtoisia. Hänestä on mukavaa, että toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan koko ajan ryhmänä. Rehulan kyläyhdistys ry pitää mm. Rehulan kylätoria. Heinäkuussa tori on joka lauantai klo 10–12.
Lähikoulun moninainen merkitys
Niemisten lapset ovat 16-, 13-, 11- ja 9-vuotiaita. Lasten näkökulmasta läheinen Vehkataipaleen metsäkoulu on ihan ykkösjuttu. Nieminen näkeekin lähikoulun vetovoimatekijänä lapsiperheille. Vehkataipaleen koulu on Niemisen mielestä turvallinen ja inhimillisen kokoinen yksikkö. Se on myös kustannustehokas sekä kunnan että kuntalaisten kannalta, sillä lyhyet välimatkat vähentävät mm. kuljetuskustannuksia. Lähikoulu vaikuttaa lisäksi sosiaaliseen ympäristöön, sillä se mahdollistaa osaltaan ympärille syntyvän lähikulttuurin.
Koulu on toimiva harrastuspaikka ja siellä järjestetäänkin monenlaista vapaa-ajantoimintaa. Taipalsaarella on muutenkin hyvät harrastusmahdollisuudet, mutta myös Lappeenrannan tarjonta on helposti saavutettavissa ja kimppakyydit ovatkin suuressa käytössä kyläläisten keskuudessa.
Luontoharrastukset lähellä sydäntä
Kalastus ja luonto ovat Niemisen mieliharrastuksia. Hän liikkuu paljon Taipalsaaren maastoissa ja vesistössä. Hän on myös kahden metsästysseuran jäsen. Harrastamisessa on toisinaan aktiivisempia ja toisinaan passiivisempia kausia. Niemiselle henkireikä on kuitenkin jo tieto, että kotoa pääsee helposti harrastamaan milloin tahansa. Viimeaikoina eräretkeily on jäänyt hieman työn, terveyden ja perhe-elämän varjoon.
Taipalsaaren tapahtumista Nieminen mainitsee perinteisen Haikkaanlahden laskiaisriehan, jossa perhe on käynyt vuosittain. Nieminen osallistuu myös Taipalsaaren yrittäjien ja kunnan järjestämiin tapahtumiin aina mahdollisuuksien mukaan.
Kiitoksen aiheita ja kehittämiskohteita
Niemisen mielestä tänä keväänä alkanut kyläparlamenttikierros ja yhteisöjen tukemisen halu on hieno juttu kunnan johdolta. Etelä-Karjalan kylät ry:n ja Taipalsaaren kunnan edustajat kävivät myös Vehkataipaleella loppukeväästä. Nieminen nostaa hattua mm. yhteisöllisyyden merkityksen ymmärtämiselle.
Nieminen toivoisi, että omanlainen kyläkulttuuri säilyisi, mutta saisi myös kehittyä luonnollisesti. Hän näkee, että väkisin tekemällä ei saa mitään hyvää aikaan. On tärkeää huomioida kulloisetkin voimavarat ja resurssit. Kaikessa on puolensa, mutta Niemisestä olisi tärkeää huomata mahdollisuuksia.
Hänestä on myös kiva, että yrittäjien paikallisjärjestö on aktiivinen. Järjestö pitää jalat maassa, mutta kuuntelee tarpeita herkällä korvalla tarvittaessa toimeen tarttuen.
Nieminen näkee esimerkiksi polkupyöräilymatkailun lisääntymisen uhkan sijaan mahdollisuutena Taipalsaarelle. Sitä voisi tukea mm. tarjoamalla pop up- palveluita, kuten vaikka pullakahvipisteitä, pysähdyspaikoille. On tärkeää huomioida myös esimerkiksi monipuoliset uimapaikat ja telttailumahdollisuudet, sekä panostaa tieinfraan ja turvallisuuteen.
Niemisestä vieressä ja lähellä olevien resurssien huomaaminen ja asioihin tarttuminen on olennaista kehityksen kannalta. Kylätoiminta on hyvä tapa päästä vaikuttamaan. Jos näkee mahdollisuuden jossakin, sitä kannattaa rohkeasti ehdottaa. Kyläyhdistyksessä on usein tietyt aktiivit, mutta kaikki kyläläiset ovat jäseniä ja tervetulleita mukaan toimintaan. Ovet ovat aina auki kaikille.
Nieminen toivoo, että nykyinen väestökehitys pysyisi yllä ja uusia lapsiperheitä muuttaisi Taipalsaarelle. Lapsiperheet ovat merkki tulevaisuudesta ja elinvoiman jatkumisesta - kylä elää, koulu säilyy ja elämä jatkuu.
Kesäsuunnitelmia
Niemisen kesäsuunnitelmana on lomailla, kun paja hiljenee juhannukseen. Loman ja vapaa-ajan rajaaminen on tosin haastavaa, kun työpaikka on kotipihassa, mutta hän on oppinut vuosien varrella rytmittämisen tärkeyden jaksamisen kannalta. Tänä kesänä perheellä on tiedossa paljon kotimaanmatkailua. He osallistuvat myös paikallisiin tapahtumiin aina mahdollisuuksien mukaan ja uimarannat ovat taatusti kovassa käytössä!
Teksti Elina Niemeläinen