Vanhus- ja vammaisneuvosto toimii erityisryhmien ja ikäihmisten äänitorvena ja linkkinä päätöksentekijöihin
Vanhus- ja vammaisneuvosto (VAVANE) toimii matalankynnyksen toimielimenä pyrkien välittämään vammaisten, erityisryhmien ja ikääntyvien ihmisten tarpeita ja toiveita keskeisille kunnan päätöksentekijöille. Keskuudessamme elää ihmisiä, jotka eivät pysty täysipainoisesti osallistumaan, vaikuttamaan tai saamaan ääntään kuulluksi. Syynä voi olla vaikkapa aistivamma tai liikuntaan liittyvä rajoite. Samoin ikääntyminen tuo arjessa selviytymiseen monenlaisia hidasteita. Toimintakyky alenee, muisti heikkenee, elinpiiri supistuu, sosiaaliset kontaktit voivat vähentyä, myös puolison menehtyminen voi lisätä yksinäisyyttä. Yksinäisyys tutkitusti invalidisoi ja lisää esimerkiksi psyyken ongelmia, kuten masennusta.
Vanhuus ei ole este täysipainoiselle elämälle
On hyvä kuitenkin ymmärtää, että vanhuus itsessään tai vamma eivät ole este elää täysipainoista elämää. Aktiivinen ja osallistuva elämä tekee hyvää mielelle, kielelle ja kropalle. Vavanen toimintaa pyritään suuntaamaan siten, että mahdollistetaan edellytyksiä elää laadukasta ja turvallista elämää. Erityisesti huomioiden vamman laatu, sairauden aiheuttamat rajoitteet ja ikääntyvän toimintakyky kulloisessa elämänvaiheessa. Esimerkiksi asumispalveluiden oikea kohdentaminen oikea-aikaisesti turvaa hyvän elämän niin vammaiselle kuin vanhukselle. Vanhus tai vammainen, toki voi olla molempien ryhmien edustaja, tarvitsee ympärilleen monialaista asiantuntijatiimiä. Saumaton ja vuorovaikutteinen tukiverkosto on elintärkeää palveluiden saatavuudessa.
Edustajia monilta eri tahoilta
Vavanen jäsenet koostuvat eri sektorien toimijoista; yhdistyksien edustajat, Eksote, seurakunta, kunnan virkamiehet ja luottamushenkilöt muodostavat kattavan neuvoston. Neuvoston jäsenten keskeiset tehtäväalueet ovat vaikuttamistoiminta, ikäihmisiä ja vammaisia koskevassa päätöksenteossa osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittäminen.
Myös palvelujen kehittäminen, ikäihmisten ja erityisryhmien arvostuksen lisääminen, tiedonvälittäjän rooli ja yhteistyön linkittäminen kaksisuuntaisesti päätöksentekijöihin ja päätöksentekijöiltä sekä tasapuolisuus ja epäkohtien todentaminen päättäjille ovat hyvin tärkeitä neuvoston toimintaan liittyviä tehtäviä.
Yhteistyö erilaisten erityistoimielimien kanssa on keskeistä neuvoston työkentässä, vanhus- ja vammaispalveluiden alaisuudessa on Taipalsaaren kunnan asukkaita ja heidän olemassaolonsa todentaminen keskuudessamme on neuvoston ydintä toimintaa.
Vanhuus, ikääntyminen, erilaiset rajoitteet ja vammaisuus voivat näyttäytyä vieraina arjessamme. Siksi on äärimmäisen tärkeää tunnistaa ja tunnustaa tosiasia. Se on suuren viisauden alku. Kutsumalla mukaan erityisryhmiä ja ikääntyviä vanhuksia kunnan eri toimintoihin, rikastutamme myös omaa elämäämme. Ikäihmisen elämänkokemukset ja näkemykset ovat osa arvokasta perimätietoa ja vanhuuden tuomassa viisaudessa on varmasti vinha perä. Näin totesi rakas mumminikin aikoinaan.
Kohtaamispaikkoja ikäihmisille
Erilaisten kohtaamispaikkojen sisältöjen tuottamisen mahdollistaminen on yksi tärkeistä Vavanen tehtävistä. Kirjaston kokoustilat, kunnan keskeisellä paikalla sijaitseva kohtaamispaikka Luoto ja vaikkapa kirkonkylän rannan retkipaikka ovat esteettömiä kohtauspaikkoja kaikille kunnan asukkaille, erilaiset tapahtumat ja kohtaamiset rakentavat yhteisöllisyyttä, lisäävät suvaitsevaisuutta ja poistavat turhia ennakkoluuloja.
Tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja osallistumisen mahdollistamista vanhus- ja vammaisneuvosto pyrkii kaikissa toimissaan vaalimaan suurella sydämellä.
Faktaa vanhus- ja vammaisneuvostoista
Taipalsaaren kunnassa on yhdistetty vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto, seuraavassa faktaa molemmista toimielimistä.
Vanhusneuvosto
-Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista on säädetty kuntalain 410/2015 22§:ssä.
-Kuntalain 27§:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava toimintaedellytyksistä
-vanhusneuvostolle annettava mahdollisuus vaikuttaa eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa joilla merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvointiin, terveyteen, osallisuuteen, elinympäristöön, asumiseen, liikkumiseen ja päivittäisistä toiminnoista selviytymiseen
-kunnan velvollisuus osoittaa kokoustila, huolehtia kokousten järjestämisestä ja vastata kokouksista aiheutuneista kuluista-kunnan verkkosivuilta löytyy vanhus- ja vammaisneuvoston kokoonpano
Vanhusneuvosto osallistuu ja vaikuttaa: Kuntaliiton uutta kunnista-julkaisusarja nro 4/2014
Vanhusneuvosto-opas: Sitra
Vanhusneuvostojen rooli ja vaikutusmahdollisuudet ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä
Vammaisneuvosto
-Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista on säädetty kuntalain 410/2015 22:ssä
-laki voimaan 1.6.2017
-kunnan velvollisuus perustaa vammaisneuvosto, luotava mahdollisuudet vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan
-vammaisneuvostossa tulee olla edustettuna vammaiset henkilöt ja heidän järjestönsä
-vaikuttamismahdollisuus annettava vammaisten henkilöiden elämään seuraavien elämänalojen kannalta: hyvinvointi, terveys, osallisuus, elinympäristö, asuminen, liikkuminen, päivittäisistä toiminnoista suoriutuminen, tarvittavat palvelut
Kirjoittaja: Jaana Kuokka, vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja