Etusivu

Turvallisuus

Turvallisesta elämästä ja toimivasta arjesta huolehtien.

Toimintamme vahvistaa psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista turvallisuutta. Otamme ympäristön, ihmiset ja talouden tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa. Toimiva kaavoitus, terveyttä edistävät palvelut, yrittäjyyden tukeminen ja kattavat sivistyspalvelut ovat kunnia-asiamme.

Toimintaamme ohjaavat yhteiset pelisäännöt ja selkeät toimintamallit. Päätöksenteko on avointa ja johdonmukaista.

Puistojen syksy

Kesän lähes 50 hellepäivää saivat kasvit hyvään kasvuun. Ja vaikka sadetta saatiin paikoittain runsaasti, niin kuurojen paikallisuus aiheutti kuitenkin monin paikoin myös kuivuutta. Syksy tulee väistämättä ja päivän lyheneminen sekä ilman viileneminen valmistelevat kasveja talvilepoon. Viimeiset kesäkukat kukkivat vielä nauttien taivaanrannasta paistavan auringon lämmittävistä säteistä. On aika callunoiden ja kanervien täyttää niiden paikat.

Taukopenkit houkuttelevat vielä hetkeksi istahtamaan raikkaassa syysilmassa. Pian nekin toimitetaan talvivarastoon talvikunnossapidon tieltä odottamaan jälleen uutta kevättä. Luonto hehkuu kaikissa ruskan väreissä lyhentyvän päivän piristäjänä. Tilhiparvet popsivat pihlajan- ja aronianmarjat vaellusmatkallaan. Voimme rauhallisin mielin nauttia luonnon kiireettömästä syksystä talven tuloa odotellessa.
 
”Voimme valittaa, että ruusupensaassa on piikkejä
tai voimme iloita siitä, että piikkipensaassa on ruusuja.”

Kirjoittanut Reija Rämä

 

Valoa ja varjoa

Luontovalokuva kilpailun suosikkikuvan kuvaaja Satu Memonen

Kuka olet?
Olen Satu Memonen ja asunut vuodesta 1989 lähtien Taipalsaarella. Olen viihtynyt tosi hyvin, sillä täällä on luonto lähellä sekä rauhallista elellä Lappeenrannan kupeessa. Käyn töissä Lappeenrannassa vielä tovin ja sitten eläkkeelle. Siispä vielä työ rajoittaa rakasta harrastusta.

Mistä valokuvausharrastus alkoi?
Olen tykännyt aina ottaa kuvia ja varsinkin omista lapsista lapsien ollessa pieniä sekä sen lisäsi vähän myös luontovalokuvia. Kuvia tulee otettua aina matkassa olevalla matkapuhelimella varsinkin lenkkeillessä luonnossa. Lasten kasvettua aikuisiksi kuvaankin nykyään pelkästään luontoa.

Kuusi vuotta sitten luontokuvainnostus varsinaisesti alkoi. Olen jakanut kuviani Instagramissa ja Facebookissa. Näissä tykkäämiset sekä taitojen kehittyminen ovat kannustaneet jatkamaan harrastusta. Luonnossa saan ikuistaa hienoja hetkiä, sillä muisti on lyhyt. Varsinkin vuodenaikojen vaihtelut ovat hienoja kuvauskohteita. Kehittymisessä on parasta, se että pystyy ottamaan erilaisia kuvia ihan matkapuhelimella. Matkapuhelimessa on niin hyvä kamera ja helppous pitää se matkassa joka tilanteessa. En siis kuvaa järjestelmäkameralla lainkaan. 

Kuvauksellisuus ja valo ovatkin minulle ne ratkaisevat tekijät. Paras valo on varhain aamulla. Eniten ikuistamiani paikkoja ovat Partakoski, Sarviniemi ja Konstun ranta.

Kuvaaminen ja luonnossa liikkuminen antavat minulle mielenrauhaa kuin myös kuvien katselu ja niiden jakaminen somessa. Kuviani pääset katsomaan https://www.instagram.com/satunkuva/ myös google haulla Satu Memonen. Seuraajia onkin jo 25 000 ympäri maailmaa. Minulle onkin erityistä tuoda tutuksi omaa maailmaa.

Mitä kuvaaminen merkitsee sinulle?
Kuvaaminen onkin minulle se tärkein ja miltei ainut harrastus käsitöiden lisäksi. Luonnossa liikkuminen ja samalla kuvaaminen onkin niin helppo yhdistelmä. Samalla kehittyy myöskin visuaalinen silmä. Seuraankin innolla muita kuvaajia ja katselen muitten kuvia.

Rakkain kuvasi (valittu) ja miksi?
Minulla on nyt tähän haastatteluun valittuna kolme itselleni tärkeintä kuvaa ehdolla rakkaimmaksi kuvakseni.  Siispä tämä on hankala valinta minulle. Haluankin siksi valita näistä seuraajieni suoksikin Valoa ja varjoa rakkaimmaksi kuvaksi tähän juttuun.

Pidän kuvasta siksi, että siinä on onnistunut valo ja varjo auringon noustessa. Kuva on autenttinen eli ilman kuvankäsittelyä kuten suuri osa kuvistani. Muokkaan ainoastaan kontrastia. 

Parasta elämää
Minulle luonto on ykkönen ja pidän rauhallisesta, kiireettömästä elämän menosta. Täällä on myöskin hyvät palvelut lähellä eikä välttämättä tarvitse mennä edes kaupunkiin tästä syystä. Jo lasteni koulunkäynti aikaan, olin aina tyytyväinen kunnan palveluihin. Haluankin asua täällä, koska viihdyn erinomaisesti. Onhan työmatkakin Suomen kauneimpia.

Taipalsaari-henki
Tykkään mieluummin olla omissa oloissa ja täällä sekin on mukavasti mahdollista. Itse koen, että yhteishenki täällä on parantunut. On tullut uusi yleinen sauna, erilaisia tapahtumia juhlavuodesta lähtien, viehättävä Röytty sekä vireä Rehulan tori vain mainitakseni muutamia erikseen.

Koenkin, että yhteisöllisyys on huolen pitoa omasta kunnasta ja tämä on meidän kaikkien asia. Asioitten eteen pitää tehdä jotain yhdessä. Täällä onkin aktiivisia toimijoita, jotka tekevät yhdessä monipuolista taipalsaarelaista elämän menoa. Kaikki on mahdollista kaikille yhteisillä pelisäännöillä.

Turvallisuus
Täällä on tosi turvallista vaikkakin itäraja on vieressä, muttei se vie yöunia. Pitää vain osata elää tämän asian kanssa ja tunnustaa se, että tämä on asia mihin me emme voi vaikuttaa. En koe turvattomuutta ja lähiö elämäkin on täällä hyvin rauhallista. 
Toivoisinkin, että näitä ja muita hyviä puolia Taipalsaaresta tuotaisiin enemmän esille ja käytettäisiin Taipalsaaren markkinoimisessa asuinalueena.
Taipalsaari on loisto paikka elää ja asua!

Työhyvinvoinnin kehittäminen on yksi Taipalsaaren kunnan keskeisistä tavoitteista

Kunnassa tapahtuvat toimet työhyvinvoinnin kehittämiseksi perustuvat yhdessä koko henkilöstön toimesta rakennettuun henkilöstö- ja työhyvinvointiohjelmaan. Tähän ohjelmaan perustuvat myös alkusyksyllä toimintansa startannut työhyvinvoinnin ohjausryhmä ja sen toiminta, mikä tähtää kokonaisvaltaisen työhyvinvoinnin edistämiseen.

Ps. Vietämme viikolla 42 työhyvinvointiviikkoa, minkä teemana on yhteisöllisyys. Yhdessä olemme enemmän!

Kirjoittanut Maija Niskanen

Kunnan tietohallintoasiantuntija Panu Karhu lähettää syysterveisiä kaikille lukijoille

Kuka on Panu?

- Olen rauhallinen herrasmies Lappeenrannasta. Harrastuksiin kuuluu lenkkeily, pitkät pyöräretket sekä luonnossa liikkumista. Tykkään musiikista, ruoanlaitosta ja tähtien tarkkailusta.

Mikä on työnkuvasi nykyisessä työtehtävässäsi?

- Työnkuvaani kuuluu tietohallinnon eri tehtäviä, pääkäyttäjätyötä, projektityötä, It-tuki/ylläpitoa, It-hankinnat, tietosuojavastaavan tehtävät ja verkkosivujen kehitystä ja ylläpitoa.

Mikä sinua auttaa jaksamaan työssäsi?

- Mukavat aina niin iloiset työkaverit. Omasta fyysisestä kunnosta ja toimintakyvystä huolehtiminen.

Mikä tuo sinulle tasapainoa työn ja vapaa-ajan välille?

- Työn ja vapaa-ajan erottaminen ja säännöllinen työaika.

Mitä työnantaja on mielestäsi tehnyt työhyvinvoinnin edistämiseksi?

- Työnantaja on tarjonnut työhyvinvointia edistävää toimintaa, esim. Tyhy-liikuntaa ja mahdollistanut E-passin käytön, jota olen hyödyntänyt erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

Oletko osallistunut työnantajan järjestämiin työhyvinvointia tukeviin tapahtumiin? Jos olet, onko tällä ollut vaikutusta työhyvinvointiisi?

- Olen osallistunut Tyhy-liikuntaan. Luonnossa tapahtuva liikunta on mielekästä ja rentouttavaa.

Mitä toimia haluaisit työnantajan jatkossa tekevän työhyvinvoinnin edistämiseksi?

- Yhdessä harrastamista ja osallistamista.

Mikä on parasta syksyssä? Mikä auttaa sinua jaksamaan syyspimeän keskellä?

- Olen syksyihminen. Syksyn ruskan värit ja pimenevät illat ovat mieltä rauhoittavia. Iltalenkit syyspimeässä piristää mukavasti

Lehdet

Asukasneuvonta - matalan kynnyksen palveluohjausta ja -neuvontaa asumisen ja talouden haasteissa

Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä elämiseen ja vuokranmaksun kanssa on haasteita, kaipaatko ehkä tukea laskujen avaamiseen? Tuntuuko sinusta, että kaipaisit tukea ja ohjausta asumiseen liittyen tai onko asunnon hakeminen ajankohtaista? Mitä tehdä, jos naapurustossasi esiintyy häiriöitä?

Taipalsaaren kunnan asukkaan kannattaa kääntyä kunnan oman asukasneuvojan puoleen. 

Asukasneuvoja ohjaa, neuvoo ja tukee kuntalaisia asumisen, talouden sekä elämänhallinnan haasteissa ja kysymyksissä sekä tekee moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. 

Asukasneuvonta on todettu tehokkaaksi keinoksi muun muassa vuokravelkatilanteissa, työn tavoitteena on vuokravelkojen, asumisen häiriöiden ja häätöjen vähentäminen sekä asumisen jatkumisen turvaaminen. Asukasneuvonnan avulla edistetään kuntalaisten hyvinvointia ja ennaltaehkäistään syrjäytymistä.  Asukasneuvoja voi auttaa muun muassa budjetin laatimisessa ja taloudenhallinnan ongelmien selvittelyssä, asunnon hakemisessa sekä erilaisten tukien ja etuuksien hakemisessa.

Asumisen ongelmissa kannattaa ottaa yhteyttä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, heti kun asumiseen liittyvät asiat mietityttävät. 
Voit olla kunnan asukasneuvojaan yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse sekä kunnan kotisivuilla, asukasneuvonnan välilehdellä, löytyvällä kysymys-lomakkeella. Asukasneuvonnan yhteystiedot löytyvät kunnan kotisivuilta ja asukasneuvojan löydät Taipalsaaren kunnantalolta. 

Älä jää yksin, apua on aina saatavilla ja aina voi tehdä jotain.

Kirjoittanut Pia Tomperi

 

Putkan taipalsaarelaiset yrittäjät

Taipalsaarelaisilta yrittäjiltä tukea hyvinvointiin

Vanhan talokaunottaren kuisti vie sisälle neljän yrittäjänaisen lämpöä huokuvaan tilaan. Lappeenrannan Putka Rakuunamäellä tarjoaa palveluja ompeluun, psyykkiseen valmennukseen, ravintovalmennukseen sekä seksuaalineuvontaan. Kaksi yrittäjistä on taipalsaarelaisia opettajia, jotka lähtivät toteuttamaan unelmaa osa-aikaisesta yrittäjyydestä itseä kiehtovilla teemoilla.

Tiina Pulkkinen perusti toiminimen heti valmistuessaan ravintovalmentajaksi pari vuotta sitten. Lisäopinnot jatkuivat vielä yliopiston puolella ja yrityksen toimenkuva alkoi muodostua siinä samalla. Tammikuussa löytyi sopiva liiketila Lappeenrannan Putkalta, joka on kodinomainen paikka ravintovalmennuksille. Pulkkinen kertoo, että kiinnostus ravitsemusta kohtaan ja halu auttaa muita yhdistyvät ravintovalmentajan työssä. Ravintovalmennuksessa kiinnitetään huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja etsitään asiakkaalle sopiva tapa terveellisen ruokavalion noudattamiseen. Valmennuksissa edetään sopivan pienin askelin, sillä elämäntapamuutoksessa ei kannata kiirehtiä. Muutokset syntyvät pienistä arjen teoista asiakkaalle sopivin tavoittein. Valmennuksessa asetetaan realistiset tavoitteet ja mietitään mistä asiakkaan olisi helpoin aloittaa.  Ravintovalmennukseen voi tulla esimerkiksi silloin, kun haluaa muuttaa elintapoja pysyvästi terveellisemmäksi, haluaa pudottaa painoa tai kiinteytyä tai kärsii vatsavaivoista eikä ruuansulatus toimi. Pulkkinen tekee ravintovalmennuksia Etelä-Karjalassa sekä yksityisasiakkaille että pienryhmille.

Loistavaksi toiminimellä toimiva Sanna Leppänen valmistui vuosi sitten seksuaalineuvojaksi ja Putkan tila tipahti sopivassa tilanteessa suoraan syliin. Yrittäjyys tuntui siinä hetkessä oivalliselta askeleelta. Leppänen haluaa korostaa, että neuvonta on matalan kynnyksen palvelu ja toivoo, että seksuaalisuudesta on helppo tulla juttelemaan itse kunkin. Seksuaalisuus terminä herättää meissä tunteita, ehkäpä jopa negatiivisella tavalla. Saatetaan ajatella vain s*ksiä, mutta siitähän ei pelkästään seksuaalineuvonnassa ole kyse. Seksuaalisuus on paljon enemmän! Se on sitä mitä me olemme, miten ilmennämme itseämme, kuka on, mistä tykkää, miten käsittelee tunteitaan, kuinka on vuorovaikutussuhteissa. Se on itsetuntoa ja -tuntemusta, läsnäoloa itselle ja muille. Seksuaalineuvontaan voi hakeutua monesta eri syystä. Usein kyseessä on vuorovaikutuksen haasteet suhteessa, halujen eriparisuus, oman seksuaalisuuden tai sukupuolisuuden pohdinnat, läsnäolon ongelmat tai vaikkapa elämänmuutosten tuomat haasteet. Tällä hetkellä Leppänen opiskelee kehotietoisuusohjaajaksi ja on tuomassa teemaa yhä enemmän mukaan seksuaalineuvontaan ja pienryhmätoimintaan.

Molempien yrittäjien palvelut ovat saatavilla toki myös taipalsaarelaisille. Kiinnostuksen herätessä voidaan ryhmätoimintaa järjestää myös lähellä kuntalaisia. Yrittäjät toivovat aktiivista yhteydenottoa ja suunnittelua, jotta voidaan tuoda juuri sinulle sopivia juttuja tarjolle. Molempia kannattaa myös seurata somessa (@loistavaksi ja @sievoit), niin kuulet ensimmäisenä uusimmista tapahtumista.

Sanna Leppänen / Loistavaksi www.loistavaksi.fi
Tiina Pulkkinen / Sievoit www.sievoit.fi