Etusivu

Keskeisellä paikalla kirkonkylässä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Röytyn talo on rakennettu tiedettävästi 1600-luvun lopulla Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Joutsenon miesten voimin. Ensimmäinen maininta Röytyn talosta sotilasvirkatalona on peräisin vuodelta 1680. Röytty toimi lyhyen aikaa Ruotsin armeijan luutnanttien virkatalona, kunnes koko Taipalsaaren alue siirtyi Venäjälle Turun rauhassa vuonna 1743. Tämän jälkeen talo muuttui kestikievariksi. Sijainti jo keskiajalta periytyvän jäätien, sekä vesi- ja maaliikenteen solmukohdassa toi asiakkaita Röytyn kestikievariin. Röytty palveli matkustajien levähdyspaikkana, jossa hoidettiin niin matkustavaiset kuin hevosetkin.

1930-luvulla suuri osa Suomen kievareista siirtyi historiaan ja Röytyssäkin kievaritoiminta lopetettiin vuonna 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli Viktor Rikkonen, jonka veljenpojalta Veikko Rikkoselta tila siirtyi Taipalsaaren kunnalle vuonna 1988. Kunta entisöi talon kestikievarimuseoksi Etelä-Karjalan museon sekä Museoviraston ohjeiden mukaisesti alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kesällä 1996 Kotiseututalo Röytty näyttelyineen avattiin yleisölle.

Nykyisin Röytyssä toimii kesäkuukausina taipalsaarelaisten kyläyhdistysten yhteisvoimin ylläpitämä kahvila ja Taipalsaaren käsityöläisten kesäpuoti.  Piharakennuksen hevosajopelimuseo on myös avoinna yleisölle.

Röytyn kahvila ja käsityöläisten puoti palvelevat kesällä 2019 seuraavan aikataulun mukaisesti:

Su-Pe klo 11-17
La klo 11-15
Juhannusaatto klo 11-15
Juhannuspäivä klo 11-18
Su 30.6. klo 11-17

Osoite: Leikonrannantie 5