Etusivu

Kyläniemi

Keskelle Suur-Saimaata työntyvä Kyläniemi on osa toisen Salpausselän harjumuodostelmaa

Kyläniemi kuuluu Taipalsaaren kuntaan, vaikka tieyhteys niemeen kulkee Ruokolahden kautta. Suvorov kaivautti Kyläniemen mantereesta erottavan Kutveleen kanavan 1790-luvulla. Kanavan yli kulkee nykyään lossiyhteys. Kyläniemen lounaisimmassa kärjessä sijaitsee Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön omistama Rastinniemen virkistysalue.

Kyläniemi on osa toista salpausselkää

Kyläniemi on osa toista Salpausselkää, joka muodostui viimeisen jääkauden lopulla. Noin 11 800 vuotta sitten ilmasto kylmeni vielä "hetkellisesti" ja jään reunan vetäytyminen seisahtui. Jään työntämistä ja sulavesien kuljettamista maa-aineksista muodostui toinen Salpausselkä. Kyläniemi kohoaa Suur-Saimaan aalloista ja halkaisee Saimaan suuret selkävedet. Etelässä aukeaa Ilkonselkä ja pohjoisessa Munaluodon- ja Petranselkä. Kyläniemi on geologisesti, biologisesti ja maisemallisesti erittäin merkittävä harjualue, ja se kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan sekä Natura 2000 -suojelualueverkostoon.

Rastinniemen virkistysalue

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistama Rastinniemi on yleiseen käyttöön tarkoitettu virkistysalue. Alueella on kaksi nuotiokatosta, käymälät ja jätehuolto. Lyhytaikainen telttailu on sallittu alueella. Rastinniemeen pääsee sekä vesitse että maitse teitä pitkin.

Sijainti: Rastinniementie 316. Maitse Rastinniemeen pääsee Ruokolahdelta Kyläniemen lossin kautta.