Etusivu

Tervehdys

Tätä kirjoittaessa, syksy on kääntynyt jo talven puolelle. Talvi on käynnistynyt taas varsin lumisesti jo toista vuotta peräjälkeen. Luminen talvi siis taas edessäpäin, kunnes käännytään taas kevääseen ja kohti kesän lämpöjä.

Maailmantilanne puhututtaa ja varsinkin meillä vaikuttaa talven varalta varoiteltu energia kriisi. Suomessa onkin hyvin ruvettu miettimään energian kulutusta ja marraskuussa vaikka pakkaset kiristyivätkin, niin lämpötilakorjattuna energian kulutusta saatiin edelleen laskettua. Jokainen meistä voi pienillä teoilla pienentää omalta osaltaan energian kulutustaan. Kun tätä kirjoitusta kirjoitin, niin selvitin oman tilanteeni energian kultuksen suhteen ja yllätyin kuinka paljon voi omakotitalon pienillä muutoksilla vaikuttaa.

Taipalsaaren kunnankin on oltava omalta osaltaan energian säästöissä mukana ja toimia tehdään tämän suhteen koko ajan. Kiinteistöt tulee saattaa sellaisen automatiikan ja mittauksen piiriin, jotta turha energian kulutus saadaan minimoitua. Pienillä teoilla saadaan näkyvää sielläkin aikaiseksi. Kunnan lähestulkoon koko katuvalaisinverkko on jo saatettu leditekniikan pariin ja energian säästöä ollaan viimevuosien aikana saatu aikaiseksi huomattavasti. Lisäksi tänä talvena katuvalaisin verkon päälläoloa rajoitetaan yön hiljaisina tunteina. Kesän osalta koko katuvalaisinverkko sammutetaan. Näillä toimenpiteellä saamme energian kulutustamme alaspäin useamman omakotiltalon energiakulutuksen verran. Kunta haastaa myös yksityiset ottamaan osaa energian säätötoimiin, jotta säästyisimme energiavaje tilanteelta ja kiertäviltä sähkökatkoilta.

Talousarvio on vielä käsittelyssä. Perustoimintaan ei tämänhetkisen käsityksen mukaan ole tulossa muutoksia. Suurin muutos on hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen. Meillä teknisen toimen budjetissa se lähinnä tarkoittaa sitä, että paloja pelastustoimen kulut siirtyvät kunnilta valtion hoidettavaksi. Toimintaan ei tällä näkymällä ole tulossa muutoksia. Vuodelle 2023 investointitaso on vielä suhteellisen hyvällä tasolla ja kunnan alueita pyritään kehittämään. Suurin projekti tuleville vuosille on Kutilan kanava hanke, joka onkin tätä kirjoittaessa lupavaiheen kuulemisessa ja lausuntokierroksella. Positiivisia uutisia luvan suhteen odottelemme alkukesään 2023 mennessä. Hankehan on jo saanut valtiolta taloudellisen päätöksen ja kuntien investointipäätökset on tehty.

Samaan aikaan kunnan alueella toki tehdään muutakin ja hankkeita edistetään. Tällä hetkellä suunnitellaan Saimaanharjun puretun koulurakennuksen alueelle uutta toimintaa Konstun montun ja urheilukentän kanssa, lammenrantaan suunnitellaan uutta laavua, Jauhialantien risteysalueita kehitetään ja tietysti unohtamatta tieverkon pinnoitteiden vuosittaista uusimisia.

Hyvää ja rauhaisaa joulunajan odotusta

Samuli Kakko
Taipalsaaren kunnan tekninen johtaja

 

Kuva: Satu Memonen

Taipalsaari-sarjakuva

Sarjakuvan tekijä: Kasperi Inkilä