Etusivu
19.4.2021

Koronarokotusajan voivat varata nyt kaikki riskiryhmiin kuuluvat sekä kaikki yli 60-vuotiaat

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 16.4.2021

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on avannut tänään 19.4.2021 sähköisen ajanvarauksen koronarokotuksiin kaikille yli 60-vuotiaille, kaikille 16–59-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville, sekä kaikille 16–59-vuotiaille riskiryhmään 2 kuuluville. Järjestelmän takia ajat näkyvät kaikille rokotukseen oikeutetuille viimeistään huomenna 20.4.2021.

Eksote avasi koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen Eksoten asiointipalvelun kautta ensimmäistä kertaa maanantaina 12.4.2021.

– Olemme voineet ottaa uusia ryhmiä rokotettavaksi koko ajan, sillä vapaita aikoja löytyy jatkuvasti järjestelmästä, kertoo Eksoten koronarokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

Tarjolla myös viikonloppuaikoja

Eksote rokottaa kaikilla Etelä-Karjalan paikkakunnille. Sähköinen ajanvaraus onnistui ensin vain IsoKristiinan ja ToriGallerian rokotuspisteille, mutta 16.4.2021 alkaen ajanvaraus on onnistunut kaikkiin Eksoten avoinna oleviin rokotuspisteisiin.

IsoKristiinassa Lappeenrannassa rokotetaan lauantaina 24.4 ja sunnuntaina 25.4 kaikkia yli 65-vuotiaita AstraZenecalla. Viikonlopun aikoja saavat varata kaikki yli 65-vuotiaat eteläkarjalaiset.

Eksotelta suositellaan ensisijaisesti varaamaan aika asiointipalvelun kautta. Ellei sähköinen ajanvaraus ole mahdollista, ota yhteyttä Eksotelle. Eksoten koronarokotusneuvonta- ja -ajanvarauspuhelin maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

– Ajanvarausnumero on ajoittain ruuhkainen. Neuvomme asiakkaita mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään sähköistä asiointia, jossa vapaat rokotusajat näkyvät reaaliaikaisesti. Ellei sähköisen asioinnin käyttö onnistu asiakkaalta itseltään, voisivat läheiset nyt olla avuksi, neuvoo Kuitto.

Seuraa tilannetta koronarokotukset-sivulta

Eksote päivittää koronarokotus-verkkosivuaan aktiivisesti. Lisätietoja rokotuksista, rokotettavista ryhmistä sekä ohjeita rokotukseen saapumiseksi löytyy Eksoten verkkosivuilta: eksote.fi/koronarokotukset

Rokotettavaan ryhmään kuuluvan ajanvarausoikeus on henkilökohtainen. Rokotusaikaa ei tule varata samalla muille samassa taloudessa asuville tai perheenjäsenille, vaan jokainen rokotetaan omalla vuorollaan.

Jos sait tekstiviestin, toimi ohjeiden mukaisesti

Osalle Eksoten asiakkaista on lähetetty tekstiviesti, jossa ohjataan varaamaan rokotusaika Terveystalolta. Rokotukset ovat asiakkaalle maksuttomia ja tekstiviestin saaneita pyydetään toimimaan viestissä annettujen ajanvarausohjeiden mukaisesti. Terveystalo rokottaa vielä huhtikuun ajan Eksoten 1. annoksen rokotuksia ja sen jälkeen 2. rokotuksia sovitusti.

Käytössä olevat rokotteet

Mikäli rokotusryhmille on käytettävissä useampaa kuin yhtä tuotetta, käytettävää rokotetta ei voi itse valita. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään samaa rokotetta.

  • Pfizer/BioNTech: rokotamme 16–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • Moderna: rokotamme 18–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • AstraZeneca: rokotamme yli 65-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)

THL on päättänyt, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Voit varata koronarokotusajan AstraZeneca rokotteeseen, jos olet täyttänyt 65 vuotta.

Voit varata koronarokotusajan Pfizerin / Modernan rokotteeseen, jos olet 60–64-vuotias tai jos kuulut riskiryhmään 1 tai 2 ja olet 16–59-vuotias.

Miten varaan ajan?

Siirry osoitteeseen eksote.fi ja valitse etusivun yläreunan palkista Eksoten asiointipalvelu -otsikon alta ”Tutustu ja kirjaudu”. Klikkaamalla ”Tutustu ja kirjaudu” -painiketta siirryt Eksoten asiointipalvelun etusivulle. (Suora linkki: https://www.hyvis.fi/web/etela-karjala/etusivu) Valitse sivun yläreunasta ”Kirjaudu asiointipalveluun”. Kirjaudu sisään. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen ja voit tehdä sen esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. Valitse ”Ajanvaraus” ja ”Siirry koronarokotusajanvaraukseen”. Siirtymän yhteydessä palvelu tekee puolestasi vahvan tunnistautumisen, jonka hyväksyt klikkaamalla ”Jatka palveluun”.

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen. Uusia aikoja lisätään järjestelmään viikoittain.

Ellei ajanvaraus Eksoten asiointipalvelun kautta onnistu, voit varata ajan tarvittaessa myös puhelimitse. Ajanvaraus koronarokotuksiin puhelimitse onnistuu arkisin kello 9–16 numerosta 05 352 2355.

Eksoten asiointipalvelu saattaa ajoittain ruuhkautua, jolloin ajanvaraus ei onnistu tai palvelu toimii hitaasti. Yritäthän tällöin hetken kuluttua uudestaan.

Varatut ajat näkyvät Eksoten asiointipalvelussa. Varatun ajan voi perua asiointipalvelun kautta ja sen jälkeen varata sopivan uuden ajan.

Riskiryhmät 1 ja 2

Voit käydä katsomassa tarvittaessa koronarokotusten riskiryhmät THL:n verkkosivuilta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Riskiryhmän 1 taustasairaudet 

– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

Riskiryhmän 2 taustasairaudet 

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)