5. Ikiaikainen kirkonrantatie
Rannasta kirkkoon johtavan nykyisen leveän ja päällystetyn tien alla on ikiaikainen kulkuväylä, jolla on oma tärkeä paikkansa saaristopitäjän historiassa. Vanhat kulkuväylät ovat yleensä olleet osa luonnonmaisemaa ja vähitellen siihen sulautuneet ja kadonneet pysyviä jälkiä jättämättä. Taipalsaarella on säilynyt ikivanhasta kulkuyhteydestä kertova Kirkonrantatie muistuttamassa vuosisatojen ajan ja kaikkina vuodenaikoina ranta- ja muun kyläalueen välillä erilaisilla asioilla ja eritavoin pukeutuneista kulkijoista.
Kuva: Taipalsaari. M. L. Carstens, kustantaja 1909. Museovirasto.
Lisätietoa
Ylhäältä Kirkonrantatieltä aukeaa näkymä sekä alas järvelle että kirkon suuntaan. Kirkon ja venerannan välistä maisemaa voi ajatella portiksi saaristopitäjän maisemaan ja luonteeseen, Taipalsaaren paikanhenkeen. Tuon paikanhengen voi ehkä aistia kulkiessaan kohti rantaa ja laivalaituria, ohi vanhan hautausmaan alueen ja 1800-luvulla rakennetun Kunnantuvan.
Vanhat kulkuväylät ovat yleensä olleet osa luonnonmaisemia ja vähitellen siihen myös sulautuneet, kadonneet pysyviä jälkiä jättämättä. Mutta Kirkonrantatien pohjana on vuosisatoja vanha kulkuväylä. Tie on johdattanut vesi- ja jääteitä pitkin ja myöhemmin laivalaituriin tulleet matkaajat ylös mäelle ehkä kirkkoon tai käräjille, pappilaan tai kestikievariin, hautausmaalle tai nimismiehen luo, kauppaan tai muita asioita toimittamaan. Monin miettein ja tuntemuksin on vuosisatoja kuljettu myös mäenrinnettä alaspäin kohti Saimaata tai 1800-luvulla rakennettua Kunnantupaa tai Väinölää. Nykyistä leveää, asfaltoitua Kirkonrantatietä kulkiessaan voi nähdä sielunsilmissä vanhaa kapeaa polkua pitkin taivaltavat matkaajat keskiaikaisissa vaatteissaan. Kirkonrantatiellä on oma tärkeä paikkansa Taipalsaaren historiassa.
Kuva 16: Kirkonrantatie Saimaalle päin katsoessa. Taipalsaaren kunta 2025.